Welke premies ga ik per 1 januari 2017 betalen bij eigenrisicodragerschap WGA?

Ik ben als eigenrisicodrager verzekerd voor de WGA, waar per 1 januari 2017 de WGA-flexpremie bijkomt. Welke premies moet ik dan nog blijven betalen aan UWV? 

Antwoord

6 september 2016

De wetgeving bepaalt dat bestaande eigenrisicodragers WGA-vast vanaf 1 januari 2017 ook het WGA-flex risico moeten gaan dragen om eigenrisicodrager te kunnen blijven. Wilt u dat niet, dan keert u terug naar het UWV (voor het WGA-vast risico blijft het WGA-flex deel bij het UWV). Ervan uitgaande dat u geen eigenrisicodrager ZW bent of wordt, blijft u aan het UWV de ZW-premie betalen.

De beslissingen die u moet nemen zijn:

  1. Wilt u eigenrisicodrager WGA blijven met een premieverhoging voor het WGA-flex deel of is het beter om terug te keren naar het UWV en daar de WGA-vast premie te gaan betalen en de WGA-flex premie te blijven betalen?
  2. Wilt u eigenrisicodrager ZW worden? Dat kan juist aantrekkelijk zijn als u geen gebruik maakt van flexwerkers, omdat u bij het UWV (weliswaar afhankelijk van de omvang van uw organisatie) meebetaalt aan de ZW-flex lasten van andere bedrijven in uw sector die wel flexwerkers hebben. Bij eigenrisicodragen betaalt u alleen uw eigen lasten die '0' zijn. Ook moet u overwegen of u een verzekering sluit. Dat is niet verplicht bij eigenrisicodragerschap ZW, omdat er geen garantstelling nodig is.

Zoals u ziet is het best lastig om de juiste beslissingen te nemen, mede omdat er berekeningen moeten plaatsvinden om te bepalen wat het beste is. Zodra u de premies heeft ontvangen van uw verzekeraar is het niet zo moeilijk om een inschatting te maken van de premies die u zou gaan betalen bij het UWV als u het WGA-flex deel er niet bij wilt nemen. Ook is het niet zo moeilijk om uit te rekenen of het financieel voordelig is eigenrisicodrager ZW te worden. Aan eigenrisicodragerschap ZW is wel een aantal bijzondere wettelijke verplichtingen verbonden. Op zich vallen die mee, maar het is wel goed om dat even in kaart te laten brengen.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Eigenrisicodragerschap?

Jo Weerts

Trainer en presentator

JWinfotainment
Adviseur is nu beschikbaar