Welke regels gelden voor kolfruimtes?

Eén van de medewerksters in onze organisatie is zwanger. Ze heeft aangegeven dat ze na haar zwangerschapsverlof graag op het werk wil kolven. Nu vragen we ons af aan welke eisen een kolfruimte eigenlijk moet voldoen.

Antwoord

10 april 2015

De overheid vindt het belangrijk dat baby’s in ­ieder geval de eerste negen maanden borstvoeding krijgen. Moeders moeten ook op hun werk borstvoeding kunnen geven of anders kunnen kolven. Vandaar dat er regels zijn voor kolfruimtes. U bent verplicht een ruimte beschikbaar te stellen, waar de medewerkster in alle rust kan kolven, zonder dat er opeens iemand kan binnenvallen. Vaak moeten jonge moeders namelijk even wennen aan het kolven. Spanning is bovendien niet goed voor de melk­productie. De kolfruimte moet daarom van binnenuit afsluitbaar zijn. Zorg ook voor een gemakkelijke stoel of bank. In de kolfruimte moet in principe een koelkast staan, waarin de medewerkster de afgekolfde melk kan bewaren. Zorg anders voor een koelkast in een andere ruimte. Belangrijk is ook dat de kolfruimte hygiënisch is en vrij van gevaarlijke stoffen (waaronder schoonmaakmiddelen) en verontreinigingen. Kolven op het toilet is dus geen optie! Het is niet verplicht, maar wel zo prettig als er in de ruimte stromend water is, zodat de medewerkster het kolfapparaat en de bewaarfles kan omspoelen en haar handen kan wassen.

Spreekkamer

Als u in uw organisatie geen geschikte kolfruimte vindt, overleg dan met uw medewerkster. Met wat aanpassingen kan een vergaderruimte, klaslokaal, spreekkamer of zelfs de eigen werkplek fungeren als kolfruimte. Als er echt geen geschikte ruimte voorhanden is, moet u de medewerkster in staat stellen thuis of elders te kolven of te voeden.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Kantoorinrichting?

Huub Pennock

adviseur, trainer en coach duurzaam gezond werken

Ergo-balans
Adviseur is nu beschikbaar