Welke soorten beroepsziekten bestaan er?

Antwoord

19 mei 2010

Er zijn drie categorieën beroepsziekten:

 • ‘Klassieke' beroepsziekten: ziekten waarbij een duidelijk verband bestaat tussen de oorzaak en de aandoening, bijvoorbeeld asbestkanker, kapperseczeem of bakkersastma.
 • Werkgebonden aandoeningen: het verband tussen ziekte en werk is minder duidelijk en vaak zijn er meerdere oorzaken. Rugklachten ontstaan bijvoorbeeld door zwaar tillen, maar vaak ook doordat een medewerker van nature al geen sterke rug heeft. Psychische klachten behoren ook tot deze categorie, aangezien privéoorzaken vaak meespelen.
 • ‘Beroepsgroepgebonden aandoeningen': het verband tussen werk en ziekte is in individuele gevallen moeilijk aantoonbaar, maar uit onderzoek is gebleken dat ze bij bepaalde beroepsgroepen vaker voorkomen. Medewerkers in nachtdiensten hebben bijvoorbeeld een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Probeer met alle soorten beroepsziekten rekening te houden, maar besef ook dat u meer mogelijkheden heeft om preventieve maatregelen te nemen wanneer de oorzaak van de beroepsziekte duidelijker is, zoals bij ‘klassieke' beroepsziekten.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

 • Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)
  • Videocollege 12 minuten

  PSA is beroepsziekte nummer één: een derde van het ziekteverzuim in Nederland wordt veroorzaakt door werkgerelateerde psychische klachten. Het is daarom belangrijk dat...

 • Beroepsziekten
  • Videocollege 10 minuten

  Bij beroepsziekten bestaat er een duidelijk verband tussen een ziekte of aandoening en het werk of de arbeidsomstandigheden. Tijdens deze cursus leert u meer over de belangrijkste...

Heeft u een vraag over Beroepsziekte?

Dick van Deventer

Advocaat arbeidsrecht

Valegis Advocaten
Adviseur is nu beschikbaar