Wie draait op voor de kosten als een klant zijn order terugtrekt?

Eén van onze klanten heeft ons gevraagd een maatwerkproduct te leveren. Hij zou een aanbetaling doen. Vanwege de getekende orderbevestiging zijn wij alvast begonnen met productie. De aanbetaling bleef uit en uiteindelijk annuleerde de klant ook zijn order. Kunnen wij een schadeclaim bij de klant indienen voor de kosten die al gemaakt zijn?

Antwoord

14 april 2015

Het is zeker mogelijk de kosten die uw onderneming al gemaakt heeft te claimen bij de klant. In dit geval pleegt de klant namelijk contractbreuk. Doordat u over een getekende orderbevestiging beschikt, mocht u er van uitgaan dat de klant het product ook daadwerkelijk zou afnemen.

Schadeclaim

Let wel op dat uw onderneming geen recht op een schadeclaim heeft als er in de algemene voorwaarden of de orderbevestiging vastgelegd is dat u pas vanaf een bepaald moment materiaal mocht inkopen of met het ontwerp en de productie had mogen beginnen. Misschien is er vastgelegd dat u bijvoorbeeld eerst een aanbetaling wilt ontvangen of eerst een schriftelijke bevestiging van de klant in uw bezit wilt hebben. Als dit in uw algemene voorwaarden staat en u bent toch al voor zo’n moment begonnen met het inkopen of het ontwerp, dan kan uw onderneming de klant niet verantwoordelijk houden voor de gemaakte kosten. Daarnaast is het ook mogelijk dat er een opzegtermijn, bijvoorbeeld zeven dagen, is afgesproken met de klant. De klant kan in dat geval de order intrekken, zonder enige extra kosten.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Debiteurenbeheer
    • Videocollege 10 minuten

    Het betalingsmoraal ligt lager dan normaal tijdens de crisis. Dat heeft u waarschijnlijk al wel gemerkt aan het contact met uw klanten. Wat moet u precies doen als uw klanten laat,...

  • Werken met subgrootboeken
    • Videocollege 8 minuten

    Wilt u uw kennis over financiële administratie verbeteren en verfijnen, dan biedt deze cursus uitkomst. Subgrootboeken bieden u een methode om heel snel de stand van zaken wat...

Heeft u een vraag over Debiteurenbeheer?

Jan Timmers

Adviseur financiële administratie en fiscale zaken

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar