Wordt het noodzakelijkheidscriterium met terugwerkende kracht ingevoerd?

In een artikel las ik dat er mogelijk een noodzakelijkheidscriterium wordt ingevoerd. Ik vroeg me af per wanneer de WKR verplicht wordt en of we het noodzakelijkheidscriterium met terugwerkende kracht moeten toepassen?

Antwoord

9 april 2015

Zoals u in het artikel heeft gelezen, komt er mogelijk een noodzakelijkheidscriterium. Dit criterium bepaalt dan of een bedrijfsmiddel loon is voor de werknemer. Het is dan niet meer van belang of een vergoeding, verstrekking of terbeschikkingstelling voor een bepaald deel zakelijk wordt gebruikt. Als het noodzakelijk is voor de uitvoering van het werk, kunt u het onbelast laten.

Werkgroep

In mei was over de hervorming van de werkkostenregeling (WKR) – waaronder de invoering van het noodzakelijkheidscriterium – een internetconsultatie opengesteld. Minister Weekers van Financiën wil de resultaten van de consultatie nog voor het zomerreces bespreken met de Tweede Kamer en een speciale werkgroep. Er bestaan namelijk nog flink wat onduidelijkheden omtrent de regeling die de minister nog moet omzetten in een wet. Eén ding is echter wel duidelijk: als het noodzakelijkheidscriterium wordt ingevoerd, gebeurt dit níet met terugwerkende kracht.

Concreet

De verplichte overstap naar de WKR is voorlopig uitgesteld naar 1 januari 2015. Mogelijk wordt dan ook het noodzakelijkheidscriterium ingevoerd. Pas op Prinsjesdag zal Weekers meer bekendmaken over de toekomst van de WKR. Hij heeft dan de besprekingen verwerkt en omgevormd tot concrete wetsvoorstellen. Uit het Belastingplan 2014 zal blijken wanneer de verplichte invoering van de WKR en de invoering van het noodzakelijkheidscriterium plaatsvinden. Dit kan dus in 2015 zijn.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Noodzakelijkheidscriterium
    • Videocollege 7 minuten

    Het noodzakelijkheidscriterium is onderdeel van de werkkostenregeling (WKR) en biedt een gerichte vrijstelling voor gereedschappen, computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke...

Heeft u een vraag over Noodzakelijkheidscriterium?

Hans Broekhuis

Adviseur financiële administratie, fiscale zaken en non-profit

Finovion
Adviseur is nu beschikbaar