Zijn cd/dvd’s wel geschikt voor langdurige opslag?

Antwoord

24 november 2009

Er is de laatste tijd veel discussie over de houdbaarheid van dergelijke opslagmedia. Die blijkt een stuk beperkter te zijn dan de 'meer dan 100 jaar' die bij de introductie van de cd eind vorige eeuw werd voorspeld. Want niet alleen krassen of buigen doen de kwaliteit van cd en dvd afnemen, maar ook corrosie van de bescherm- of aluminiumlaag, de zogenaamde ‘cd-rot'. Dit wordt in veel gevallen veroorzaakt door het gebruik van goedkope lakken, kleurstoffen of lijmstoffen tijdens de productie: de chemicaliën kunnen de beschermlaag van de schijven aantasten, waardoor uiteindelijk de data onleesbaar kunnen worden.

Ook het gebruik van zelfklevende labels of beschrijving met stiften (en misschien beschrijven met LiteScribe ook?) zou de houdbaarheid van de optische media kunnen aantasten. En zelfs temperatuur, luchtvochtigheid en licht - bijvoorbeeld bij het langdurig bewaren van de schijven - kunnen de levensduur beperken.

Voorkom dat cd/dvd's in aanraking komen met zuren, bijvoorbeeld ook uw bezwete handen. En bewaar een schijf in een jewelcase, liever dan in een mapje of opbergsysteem waarbij de schijf langs een oppervlak schuurt.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over Technologie?

Bouke van Kleef

Innovatiecoaches, trainers, adviseurs, huisstijlspecialisten en programmeurs

AVK
Adviseur is nu beschikbaar