Zijn we verplicht avonduren uit te betalen van een OR-training?

Onze OR is twee dagen op training geweest. En nu hebben ze ook training gekregen in de avonduren. De trainer heeft aangegeven dat dit verplicht is vanuit de WOR. Klopt dit? Eén van de OR-leden wil namelijk dat deze avonduren als overwerk worden uitbetaald. Vanuit onze studiekostenregeling is dit niet mogelijk, want hierin staat vermeld dat overuren en reisuren niet worden vergoed. In hoeverre zijn wij als werkgever (op basis van de WOR) verplicht om de avonduren van scholing van OR-leden uit te betalen?

Antwoord

30 november 2016

Tot 1 januari 2013 was één van de voorwaarden voor het krijgen van een bijdrage van het GBIO voor een scholing van een ondernemingsraad het vullen van een vijftal dagdelen tijdens een tweedaagse cursus. Na 1 januari 2013 is deze verplichting vervallen en is het niet meer verplicht om een cursusdag van drie dagdelen in het programma op te nemen. Ook de WOR bevat geen enkele verplichting om drie dagdelen in één cursusdag te stoppen. Veel ondernemingsraden kiezen er tegenwoordig dan ook voor om het in een tweedaagse bij vier dagdelen te laten. Dat deze cursusleider een extra dagdeel aan zijn omzet heeft toegevoegd is prima, maar doet dat – als uw informatie klopt - onder valse voorwendselen.

De WOR biedt u geen houvast in het maken van een keuze of er wel of niet betaald moet worden. Die laat de afrekening van uren en dagdelen aan OR en bestuurder over. Het is dus zaak om - in ieder geval voor het vervolg - een heldere afspraak te maken over een eventueel avonddagdeel.

Gebruikelijk bij veel ondernemingsraden is om voor een cursusdag twee dagdelen te schrijven, ook al zijn er drie gemaakt. Meestal is dat in het verleden afgesproken en wordt dat op deze manier voortgezet. Er staat vaak een goed verzorgd verblijf in hotel of conferentieoord tegenover.

U kunt - voor deze keer - een eenmalige afspraak maken, bijvoorbeeld. tijd-voor-tijd (en dan zou elke deelnemer dat moeten krijgen), maar maak voorafgaand aan een vervolgscholing een heldere afspraak met de OR over de te declareren uren.

Gerelateerd aan dit antwoord

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

Heeft u een vraag over OR-scholing?

Emma Bevers

Advocaat arbeidsrecht

Vasteland Advocaten
Adviseur is nu beschikbaar