CDA wil hogere vrijwilligersvergoeding

7 december 2015 | Door redactie

Maak de Verklaring omtrent gedrag (VOG) gratis voor alle vrijwilligers in Nederland en verhoog de onbelaste vrijwilligersvergoeding. Dit zijn enkele plannen die het CDA heeft voor vrijwilligers, die zijn gepresenteerd in de initiatiefnota ‘Vrijwilligers zijn kampioenen’.

Het CDA pleit er onder andere voor om het thema vrijwilligerswerk beter op de kaart te zetten bij organisaties in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (tool) en voorbeelden van praktische mogelijkheden te bespreken. Andere aanbevelingen van de partij zijn:

  • Mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in de WW uitbreiden door organisaties of evenementen toe te voegen die wel vrijwilligerswerk zijn, maar geen ANBI- of SBBI-status (tool) hebben.
  • Onderzoeken of het mogelijk is om de VOG voor alle vrijwilligers in Nederland gratis te verstrekken en het aanvraagproces zo simpel mogelijk te maken.
  • Het uurtarief van de vrijwilligersvergoeding verhogen. Deze bedraagt al jaren € 4,50 per uur. De uurvergoeding zou net als het minimumloon geïndexeerd moeten worden, waardoor die uitkomt op € 5,30 per uur.
  • De Belastingdienst zou de maximumbedragen in de vrijwilligersregeling (tool) elke vijf jaar moeten onderzoeken of ze nog wel juist zijn.
  • Voor vrijwilligers die seizoenswerk doen, zou een kwartaalmaximum binnen de vrijwilligersregeling moeten worden ingevoerd.
  • De vrijwilligersvergoeding voor bijstandsgerechtigde vrijwilligers zou gelijkgetrokken moeten worden met de normale vrijwilligersregeling. Daardoor stijgt de maximumvergoeding per maand van € 95 naar € 150 en de maximumvergoeding per jaar van € 764 naar € 1.500. 

Voorwaarden rondom vrijwilligerswerk verbeteren

De nota (pdf) is tot stand gekomen in samenwerking met de Nederlandse Organisatie Vrijwilligerswerk (NOV), NOC*NSF en Scouting Nederland. Hierin vindt u alle veertien aanbevelingen van het CDA om de voorwaarden rondom vrijwilligerswerk te verbeteren. Volgens het CDA zijn vrijwilligers namelijk nodig voor een sterkere samenleving, waarin niet alles vanuit de overheid komt, maar ook uit de samenleving zelf. Het zou dan niet meer ingewikkeld of duur moeten zijn voor uw organisatie om vrijwilligers in te zetten en vrijwilligerswerk te verrichten.