Controleer zelf Verklaring Omtrent Gedrag

14 januari 2013 | Door redactie

Fraude door eigen personeel of ander ongewenst gedrag komt helaas voor. In sommige branches is het dus verstandig om te controleren of een nieuwe medewerker van onbesproken gedrag is. Bijvoorbeeld als er met kwetsbare groepen wordt gewerkt of met vertrouwelijke informatie en grote sommen geld. Het biedt geen garantie maar een Verklaring Omtrent Gedrag verkleint het risico op fouten.

Als er een nieuwe werknemer of vrijwilliger in uw organisatie aan de slag gaat, controleert u natuurlijk altijd of de persoon een strafblad heeft. Zonder een geldige Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) of Verklaring van Geen Bezwaar loopt uw organisatie het risico dat de medewerker opnieuw de fout in gaat. Maar deze verklaring biedt geen garantie dat alles goed gaat. U doet er dus goed aan deze wel te controleren. De Nederlandse neuroloog die nu in opspraak is, kon de afgelopen jaren gewoon bij verschillende ziekenhuizen in Duitsland aan de slag, nadat hij bij zijn sollicitatie een Verklaring van Geen Bezwaar uit 2006 had laten zien.

VOG altijd zelf controleren

Sommige non-profitorganisaties zijn verplicht om hun werknemers een bewijs van goed gedrag te laten overleggen. Onderwijsinstellingen bijvoorbeeld, maar ook werknemers en vrijwilligers in de ouderen-, gehandicapten- en jeugdzorg en vrijwilligers bij scouting, sportclubs en kinderkampen zijn al enige tijd verplicht aan te tonen dat zij in het verleden geen strafbare feiten hebben begaan. Als een medewerker over een strafblad beschikt, krijgt hij van het ministerie van Justitie namelijk geen verklaring. Het is aan u om ook te controleren of een dergelijke VOG of Verklaring van Geen Bezwaar recent is afgegeven.