Eén op de twee Nederlanders is vrijwilliger

In 2014 heeft bijna de helft van de Nederlanders minstens één keer in het jaar vrijwilligerswerk gedaan, 48% om precies te zijn. Dat is een lichte daling ten opzichte van 2013 en 2012, toen respectievelijk 49% en 50% van de bevolking actief was als vrijwilliger. De meeste mensen zetten zich in als vrijwilliger, omdat ze daarvoor worden gevraagd.

6 november 2015 | Door redactie

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte deze cijfers onlangs bekend in de publicatie ‘Sociale samenhang 2015. Wat ons verbindt en verdeelt’ (pdf). Uit het rapport blijkt verder dat vrijwilligers gemiddeld vier uur per week in de weer zijn. Ruim één op de zes spendeert zelfs acht uur of meer per week aan vrijwilligerswerk. De vrijwilligers zijn met name actief in sportverenigingen, scholen, verzorging of verpleging, jeugdorganisaties en levensbeschouwelijke organisaties. 

Vraag mensen voor vrijwilligerswerk

Ook al doen de meeste mensen vrijwilligerswerk, zij doen dit vaak niet op eigen initiatief. Bijna 60% van de vrijwilligers wordt gevraagd om vrijwilligerswerk te doen. Dit gebeurt het meest in de organisaties waar vrijwilligers ook actief zijn, dus sportverenigingen, scholen of kerken. Wilt u vrijwilligers werven (tools), plaats dan dus niet alleen een oproepje op de website, maar vraag het ook direct aan uw achterban!