Fiscus komt met Regelhulp vrijwilligers

19 oktober 2016 | Door redactie

Werkt uw organisatie met vrijwilligers, dan vallen ze mogelijk onder de vrijwilligersregeling. Recent heeft de Belastingdienst een ‘Regelhulp vrijwilligers’ gelanceerd, zodat uw organisatie kan bepalen of de werknemers onder die vrijwilligersregeling vallen.

De regelhulp is bedoeld voor sportorganisaties (commercieel en non-profit) en voor non-profitorganisaties in het algemeen, die werken met vrijwilligers. Daarnaast moet ze activiteiten uitvoeren in Nederland. In de regelhulp moet uw organisatie per werknemer een aantal vragen invullen. Na het invullen van alle vragen verschijnt een indicatie of de vrijwilligersregeling (tool) van toepassing is. De Regelhulp vrijwilligers is te vinden op de website van de Belastingdienst.  

Geen loonheffingen inhouden en betalen

Uw organisatie kan een financiële vergoeding of een tegemoetkoming in natura (zoals een maaltijd, cadeaubon of kleding) aan een vrijwilliger geven (zoals bestuursleden, trainers, kantinemedewerkers of sporters). Valt de vergoeding onder de vrijwilligersregeling, dan hoeft uw organisatie geen loonheffingen in te houden en te betalen. De regelhulp helpt om te bepalen of de vrijwilligersregeling van toepassing is. Uw organisatie krijgt echter geen informatie over de mogelijke betaling van BTW.