Gedragsverklaring gratis voor vrijwilligers

Vrijwilligers bij scouting, sportclubs en kinderkampen kunnen binnenkort gratis een verklaring omtrent gedrag (VOG) aanvragen. Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie aangekondigd. Hierdoor wordt voor u de drempel lager om een VOG van uw vrijwilligers te vragen. Uw vrijwilliger hoeft nu immers geen kosten te maken.

3 november 2011 | Door redactie

Zoals u eerder dit jaar al in het bericht ‘Verklaring omtrent gedrag mogelijk gratis' heeft kunnen lezen is een VOG voor vrijwilliger niet wettelijk verplicht. Het is echter wel verstandig voor uw non-profit om na te gaan of een vrijwilliger die met kinderen, geld of vertrouwelijke gegevens gaat werken in het verleden geen strafbaar feit op dat gebied heeft begaan. Daarvoor hoeven uw vrijwilligers binnenkort dus geen kosten meer te maken.

Verklaring voor anderen wordt duurder

Nu kost de VOG nog € 30,05 en wordt de verklaring omtrent gedrag binnen 4 weken na ontvangst van de aanvraag naar het huisadres van de vrijwilliger gestuurd. De staatssecretaris kondigde overigens wel een prijsstijging aan voor werknemers in het bedrijfsleven die zo’n verklaring aanvragen, om hiermee de kosten voor de gratis verklaringen van de genoemde groepen  te compenseren.