Lintje aanvragen voor bijzondere vrijwilliger

23 april 2015 | Door redactie

Wilt u iets bijzonders doen voor die ene vrijwilliger die al jaren aan uw organisatie is verbonden, dan kunt u hem voordragen voor een koninklijke onderscheiding. De aanvraagprocedure neemt echter veel tijd in beslag. Om ervoor te zorgen dat iemand volgend jaar een lintje ontvangt met de zogenoemde lintjesregen vlak voor Koningsdag, kunt u het beste nu al beginnen met de aanvraagprocedure.

Jaarlijks krijgen duizenden mensen een koninklijke onderscheiding, maar deze lintjes worden niet zomaar uitgereikt. Er moet wel sprake zijn van een buitengewone verdienste voor de samenleving. De vrijwilliger die zich al minstens 15 jaar heeft ingezet op het gebied van bijvoorbeeld zorg, cultuur, natuur, kunst, sport of openbare veiligheid komt in aanmerking. Ook iemand die jarenlang vrijwillig bestuurder is, kan in aanmerking komen voor een lintje. 

Peil de kans van slagen

Een aanvraag voor een lintje dient u in bij de gemeente waarin de te onderscheiden persoon woont. Het is raadzaam om eerst contact op te nemen met de afdeling Kabinetszaken of afdeling Kabinet van de burgemeester van de gemeente. U krijgt dan al te horen of uw plan kans van slagen heeft. Is deze eerste indicatie positief, dan kunt u een officiële aanvraag indienen via het Voorstelformulier tot de verlening van een Koninklijke Onderscheiding (doc).
Meer over het aanvragen van een lintje, leest u in het volgende nummer van Bestuur Rendement dat op 28 april bij abonnees op de mat valt.