Mensen die werken in deeltijd zijn vaker vrijwilliger

13 december 2017 | Door redactie

Van de Nederlanders van 15 jaar of ouder doet ongeveer de helft minstens een keer per jaar vrijwilligerswerk. Vooral mensen die in deeltijd werken zetten zich actief in als vrijwilliger. Dit blijkt uit recent onderzoek van Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS stelt jaarlijks vragen over het vrijwilligerswerk aan mensen van 15 jaar of ouder. Uit dat onderzoek (pdf) blijkt dat een groot deel van de mensen actief is als vrijwilliger. Mensen die in deeltijd werken doen relatief gezien meer vrijwilligerswerk. Vooral mensen die deeltijds werken vanwege de zorg voor gezin of huishouden zijn vaak actief als vrijwilliger. De inzet als vrijwilliger is een stuk minder als iemand deeltijds werkt vanwege het volgen van een opleiding.

Opleiding en leeftijd is van belang

Verder valt op dat het aandeel van vrijwilligerswerk varieert naar opleiding en leeftijd. Ruim 60% van de hoger opgeleiden deed minstens één keer per week vrijwilligerswerk. Bij de laagste opleiding is dat maar 35%. Ook de leeftijd speelt een belangrijke rol. De meeste vrijwilligers zijn tussen de 35 en 45 jaar (57%). Uiteraard zit er ook een verschil in het soort vrijwilligerswerk. Moeders zetten zich meestal vrijwillig in op school (38%). Vaders zijn sneller te vinden bij een sportvereniging. Zo is 21% van de vaders met ten minste één kind tussen de 6 en 17 jaar oud vrijwilliger bij een sportvereniging.