Op het juiste moment vrijwilligers werven voor uw organisatie

Is uw organisatie op zoek naar een geschikte vrijwilliger, dan wilt u natuurlijk dat uw vacature zoveel mogelijk mensen bereikt. Uit onderzoek van het matchingsplatform NLvoorelkaar blijkt dat maandag en dinsdag populaire dagen zijn om op zoek te gaan naar vrijwilligerswerk.

16 januari 2019 | Door redactie

Uit het onderzoek blijkt dat veel vrijwilligers inloggen tijdens kantoortijden. Tussen 9:00 en 15:00 uur logt 50% van de vrijwilligers van NLvoorelkaar in op de website. Rond 11:00 uur is het populairste tijdstip. Daarnaast is er een piek te zien tussen 20:00 en 22:00 uur. Heeft uw organisatie een vrijwilligersvacature, dan kan die dus het beste rond 11:00 online staan. Het heeft minder zin om de vacature tussen 22:00 en 6:00 online te zetten, omdat er minder mensen online zijn.

Meeste vrijwilligers actief op dinsdag

Het maakt daarnaast ook uit op welke dag u de vacature online zet. Maandag en dinsdag zijn populaire dagen om op zoek te gaan naar vrijwilligerswerk. De dinsdag heeft daarbij nog iets meer de voorkeur, omdat mensen op die dag meer actiegericht zijn. Het aantal websitebezoekers is op maandag en dinsdag ongeveer gelijk, maar op dinsdag logt ruim 22% van de vrijwilligers ook in op de website. Zaterdag is geen handige dag voor het plaatsen van nieuwe vacatures. Op die dag zijn er weinig bezoekers op de website en weinig vrijwilligers actief op de website.

Najaar is populaire periode

Als laatste moet uw organisatie ook letten op het moment in het jaar. Het najaar blijkt de beste periode te zijn om vrijwilligers te werven. Vooral in oktober zijn er veel websitebezoeken, nieuwe vrijwilligers en vrijwilligersactiviteiten. Verder is januari ook populair, omdat veel mensen dan starten met nieuwe voornemens. De vakantieperiode (juni, juli en augustus) is duidelijk een mindere periode, omdat veel mensen bezig zijn met vakantieplannen of op vakantie zijn. Uiteraard betekent het niet dat uw organisatie in de minder populaire periodes geen vacatures moet plaatsen. De kans is alleen groter dat er in die periode mindere vrijwilligers op zoek zijn.