Uniforme vrijwilligersvergoeding bij uitkering

22 maart 2017 | Door redactie

De afwijkende regels voor de vergoeding van vrijwilligers met een uitkering gaan verdwijnen. Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) past hiervoor de regels aan, zodat de onkostenvergoeding voor vrijwilligerswerk voor iedereen hetzelfde wordt.

Voor vrijwilligers met een bijstandsuitkering gelden straks geen aparte regels meer. Hierdoor bedraagt de vrijwilligersvergoeding (tool) voor deze vrijwilligers straks ook maximaal € 150 per maand en maximaal € 1.500 per jaar. Geeft uw organisatie maximaal die vergoeding, dan vindt er geen verrekening plaats met de uitkering van de vrijwilligers. Dit heeft de staatssecretaris recent laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. Het is de bedoeling om deze nieuwe regels per 1 april 2017 toe te gaan passen.

Afwijkende regels voor vrijwilligers met uitkering

Op dit moment gelden er nog afwijkende regels voor vrijwilligers met een uitkering. Voor deze vrijwilligers is de vergoeding maximaal € 95 per maand en € 764 per jaar. De maximale vergoeding is nu wel € 150 per maand en € 1.500 per jaar als het vrijwilligerswerk de toetreding tot de arbeidsmarkt vergroot. Dit verschil verdwijnt door de uniformering van de vrijwilligersvergoeding. Het maakt dan ook niet meer uit of de vrijwilliger wel of niet een bepaalde uitkering ontvangt.