VOG blijft gratis voor vrijwilligers

5 augustus 2013 | Door redactie

Vrijwilligers bij uw organisatie die met minderjarigen werken, hoeft u in de toekomst niet meer op kosten te jagen om een verklaring omtrent het gedrag (VOG) te laten zien. Het aanvragen van deze verklaring blijft namelijk gratis. Dat hebben staatssecretarissen Teeven (Veiligheid en Justitie) en Van Rijn (Volksgezondheid) onlangs verklaard.

Vrijwilligers bij scouting-, sport- en andere verenigingen die met minderjarigen of met mensen met een verstandelijke beperking werken, krijgen de kosten voor het aanvragen van een VOG sinds 2012 door de overheid vergoed. Met het kosteloos beschikbaar stellen van de verklaring voor vrijwilligers wilde de overheid een veiligere omgeving voor minderjarigen creëren. Die proef blijkt dus geslaagd. In het najaar van 2014 wordt het besluit die de huidige regeling omzet in een definitief besluit wettelijk vastgelegd.

Vrijwilliger krijgt de kosten weer retour

Als een vrijwilliger nu dus een VOG aanvraagt én uw organisatie voldoet aan de voorwaarden, krijgt de vrijwilliger de kosten van € 30,05 weer retour. In het bericht ‘Gedragsverklaring gratis voor vrijwilligers’ op Bestuur Rendement kon u eerder al lezen dat vrijwilligers bij scouting, sportverenigingen of kinderkampen de kosten voor het aanvragen van een gedragsverklaring vergoed krijgen.