VOG gratis voor elke vrijwilligersorganisatie

27 maart 2014 | Door redactie

Vrijwilligers die niet onder koepelorganisaties vallen, kunnen alsnog de aanvraag voor hun Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vergoed krijgen. Uw vrijwilligersorganisatie moet dan wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Sinds 2012 kunnen vrijwilligers die werken voor organisaties die onder de koepelorganisaties NOC*NSF, Steunpunt Kindervakanties of Scouting Nederland vallen gratis een VOG aanvragen. Dit geldt nu ook voor vrijwilligers die voor andere vrijwilligersorganisaties werken die niet onder een koepelorganisatie vallen. Uw organisatie moet dan wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • De vrijwilliger vraagt de VOG zelf digitaal aan.
  • Uw organisatie heeft rechtspersoonlijkheid, geen winstoogmerk en vrijwilligers voeren 70% van uw werkzaamheden uit.
  • De vrijwilliger werkt met minderjarigen.
  • Uw organisatie voert actief een preventie- en integriteitsbeleid om seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. Hiervoor heeft u ook een gedragscode en een aanstellingsbeleid ingevoerd.

De VOG is alleen online aan te vragen als uw organisatie de aanvraag start.  

Kosten terugvragen via koepelorganisatie

Het aanvragen van een VOG via internet kost € 24,55. Dit geld kunt u terugvragen via Steunpunt Kindervakanties als uw organisatie niet onder één van de koepelorganisaties valt. Is dit wel het geval, dan kunt u terecht bij NOC*NSF, Scouting Nederland en ook bij Steunpunt Kindervakanties om de kosten voor de aanvraag van de VOG retour te krijgen. Overigens is de vrijwilliger van een sportclub niet verplicht de VOG altijd digitaal aan te vragen. Dit kan ook via de gemeente met het juiste formulier (pdf), dat u samen invult. De kosten liggen dan wel iets hoger, namelijk op € 30,05.