Vrijwilligers inzetten in tijden van de coronacrisis

Voor veel goede doelen heeft de coronacrisis grote gevolgen. Evenementen en acties staan stil en veel organisaties hebben helaas de deuren moeten sluiten. Hoe kan uw organisatie toch nog vrijwilligers inzetten in deze moeilijke tijden door de coronacrisis?

1 april 2020 | Door redactie

Een goede communicatie is essentieel in deze lastige periode. Uw organisatie moet duidelijk informeren over het coronavirus en de gevolgen voor uw goede doelen. Welke activiteiten kunnen nog doorgaan en welke acties heeft uw organisatie helaas moeten afblazen? Wat kunnen vrijwilligers nog wel doen? Wat gaat uw organisatie in deze periode nog wel oppakken? Met duidelijke communicatie wordt irritatie bij vrijwilligers, leden en andere betrokkenen voorkomen. 

Achterstallige klusjes oppakken

In deze tijd kan uw organisatie sommige activiteiten wel oppakken en vrijwilligers kunnen daar vast een handje bij helpen. Zijn er nog achterstallige klusjes die nu mooi opgepakt kunnen worden? Denk bijvoorbeeld aan het op orde brengen van de administratie of het opruimen van uw pand (uiteraard rekening houdend met de regels, dus niet met te veel mensen). Daarnaast zijn er wellicht ook activiteiten mogelijk vanuit huis zoals het bellen of chatten met mensen en computerwerk.

Hulp van vrijwilligers inzetten

Het is natuurlijk ook mooi als uw organisatie een bijdrage kan leveren aan de maatschappij en waar nodig de hulp van uw vrijwilligers kan inzetten. Start met lokale initiatieven om het kwetsbare groepen makkelijker te maken. Neem ook eens contact op met andere organisaties om te kijken of u samen iets kunt betekenen. Het is een goede reden om de relaties weer eens te versterken en er samen uit te komen.

Brainstormen over nieuwe ideeën

Uw organisatie kan deze tijd ook gebruiken om vooruit te kijken. Welke activiteiten zou uw organisatie in de toekomst nog graag willen opzetten? Wat moet er daarvoor nog allemaal gebeuren? Er zijn genoeg mogelijkheden om online te brainstormen over nieuwe ideeën voor uw goede doel. Misschien hebben vrijwilligers nog een extra (online) opleiding nodig. Uiteraard is dit alleen mogelijk als dit niet te grote financiële gevolgen heeft voor uw organisatie. Kijk ook eens goed wat uw organisatie nog allemaal nodig heeft om het goede doel in de schijnwerpers te zetten. Deze materialen kan uw organisatie mogelijk nu al regelen.  

Bijlagen bij dit bericht