1 maart 2018: eerste wijzigingen waardeoverdracht pensioen

22 februari 2018 | Door redactie

De Wet waardeoverdracht klein pensioen treedt deels in werking per 1 maart 2018. Het merendeel van de maatregelen uit de wet gaat echter pas in per 1 januari 2019, zoals het vervallen van mini-pensioenen en de automatische waardeoverdracht van kleine pensioenen.

Hoewel het in eerste instantie de bedoeling was om alle maatregelen uit de Wet waardeoverdracht klein pensioen per 1 januari 2018 in te laten gaan, bleek eerder al dat dat niet haalbaar was. Uit het inwerkingtredingsbesluit blijkt dat de wet verschillende ingangsdata kent. Zo komen mini-pensioenen te vervallen per 1 januari 2019 en kunnen pensioenuitvoerders per die datum zonder toestemming van de werknemer kleine pensioenen overdragen aan de nieuwe pensioenuitvoerder van de werknemer.

1 januari 2019 voor nieuwe gevallen

De nieuwe regels voor de automatische waardeoverdracht van kleine pensioenen gelden vanaf 1 januari 2019 en zijn van toepassing op pensioendeelnemingen die eindigen vanaf 1 januari 2018. Bestaande kleine pensioenen mogen pas per 1 januari 2020 automatisch worden overgedragen. Bovendien is afkoop toch nog toegestaan als waardeoverdracht gedurende vijf jaar niet mogelijk is, bijvoorbeeld doordat de ex-werknemer geen nieuwe baan vindt of hij een baan aanneemt zonder pensioenregeling.

Wijzigingen per 1 maart slechts klein

De wijzigingen die per 1 maart 2018 al ingaan, zijn niet heel ingrijpend. Het gaat om de regels voor collectieve waardeoverdracht en bezwaarrecht bij aanpassing van de fiscale pensioenrichtleeftijd, internationale waardeoverdracht en pensioenverevening bij scheiding. De meeste werkgevers zullen zelden of nooit met deze specifieke situaties in aanraking komen.