Regels rondom verlof zijn veranderd!

9 januari 2015 | Door redactie

De Wet modernisering regelingen voor verlof en arbeidstijden is door de Eerste Kamer en een groot deel van deze nieuwe verlofregels is sinds 1 januari 2015 van kracht. De rechten van uw werknemers zijn dus al uitgebreid.

Door de nieuwe wet veranderen een aantal verlofregels en regels rondom arbeidstijden. Per 1 januari 2015 kunnen werknemers bijvoorbeeld één keer per jaar een verzoek indienen om hun contractuele arbeidsduur te laten wijzigen in plaats van één keer in de twee jaar. Bij onvoorziene omstandigheden – bijvoorbeeld als een ouder van een werknemer plotseling hulpbehoevend wordt en een werknemer hierdoor minder wil werken – hiervan worden afgeweken. De werknemer mag dan meer dan één keer per jaar een aanvraag indienen om zijn contracturen te laten aanpassen. 

Langdurend zorgverlof verandert per 1 juli 2015

Nieuwe regels voor kortdurend- en langdurend zorgverlof gaan pas per 1 juli 2015 in, zoals de uitbreiding van de personenkring. Werknemers kunnen straks ook kort- en langdurend zorgverlof aanvragen als ze moeten zorgen voor een broer, zus, grootouder, kleinkind, huisgenoot of iemand anders in hun sociale kring die ziek is. Het zorgverlof geldt nu alleen voor inwonende kinderen, de partner en ouders. Langdurend zorgverlof is per 1 juli 2015 ook mogelijk als een werknemer noodzakelijke zorg moet verlenen bij ziekte of hulpbehoevendheid. Tot nu toe is langdurend zorgverlof alleen mogelijk voor zorg in verband met een levensbedreigende ziekte.

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de gevolgen van bovenstaande wijzigingen, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!