Tot 2024 prijs .nl-domeinnamen ieder jaar 2% omhoog

Per 1 januari 2021 gaan de prijzen van domeinnamen eindigend op .nl jaarlijks met 2% omhoog. Dat heeft de SIDN besloten, de stichting die .nl-domeinnamen uitgeeft. De laatste prijsverhoging dateert uit 2008.

8 oktober 2020 | Door redactie

Op dit moment betalen domeinnaamhouders en registrars jaarlijks € 3,40 voor een .nl-domeinnaam, per registratie. Vanaf 1 januari 2021 wordt dat € 3,48. Dat lijkt weinig, maar sommige organisaties hebben wel honderden domeinnamen. De maandelijkse bijdrage gaat ook omhoog: van € 68, 33 naar € 69,67 per maand. Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) informeerde registrars hierover met een e-mail.

Tussenpersonen

Een domeinnaam moet geregistreerd worden bij bovengenoemde ‘registrar' want rechtstreeks bij de SIDN aankloppen kan niet. Voor Nederlandse domeinnamen zijn dit bedrijven die als tussenpersoon fungeren. Zij zijn aangesloten bij SIDN. Registrars concurreren met elkaar om de laagste prijs en de beste service. Er bestaan ook allerlei bedrijven die domeinnaamregistratie aanbieden zonder te zijn aangesloten bij de SIDN. Het is meestal onvoordelig om met hen in zee te gaan, aangezien zij de gewenste domeinnaam vervolgens registreren via een bedrijf dat wel direct domeinnamen van de SIDN mag kopen. Er is dan dus simpelweg nog een extra tussenpersoon, wat de kosten onnodig verhoogt.

Stijging kosten inkoop en arbeid

Naar eigen zeggen voert de SIDN de prijsverhoging door om op de lange termijn een stabiele en gezonde financiële positie te behouden. Het is de eerste prijsverhoging in dertien jaar. Als argument voert de SIDN aan dat ondanks dat de inkomsten nu stabiel zijn, de kosten van inkoop en arbeid wel stijgen. Volgens de stichting is de verhoging van 2% nodig om dat op te vangen. De verhoging vindt jaarlijks plaats, voor de komende drie jaar. Hoe de kosten er na 2023 uitzien, is nog niet duidelijk.