Groot deel van accountants heeft last van stress

Meer dan de helft van accountants maakt overuren en maar liefst 37% heeft last van een verhoogd stressniveau. Deze bevindingen komen uit een scan die is uitgevoerd onder 285 accountants voor de coronacrisis en deze maand is aangevuld met 40 nieuwe scans.

29 juni 2021 | Door redactie

Uit de accountantsscan die arbeidsongeschiktheidsverzekeraar Movir uitvoerde bleek dat 13% structureel meer dan 50 uur per week werkt. Bijna één op de drie accountants combineert dit met een opleiding. Dit leidt ertoe dat 37% een verhoogd stressniveau heeft. In de update van dit jaar is dit zelfs opgelopen tot 60% procent.

Eerder uitgevallen door stress

Meer dan de helft (60%) van de deelnemende accountants geeft aan het gevoel te hebben zich te moeten bewijzen, wat weer tot stress leidt. Bijna een op de vijf accountants is ook eerder uitgevallen door stressgerelateerde klachten. Daarnaast piekert maar liefst 41% van de accountants over het werk als zij vrij zijn en 20% geeft aan thuis niet goed tot rust te komen. Maar liefst 38% is regelmatig op vrije dagen aan het werk en ook 38% is bezig met zich teveel aanpassen aan collega’s. Dit percentage geldt ook voor het moeite hebben met het aangeven van grenzen. Ondanks de hoge werkdruk haalt meer dan de helft van de accountants (57%) wel voldoening uit het werk.

Gevolgen van 24-uurseconomie en coronapandemie

De WHO waarschuwde afgelopen maand voor de negatieve invloeden van onder ander de 24-uurs-economie en de coronapandemie. Die leiden tot ontslagen waardoor de werknemers die er nog steeds zitten vaak meer werk verzetten en als gevolg daarvan lijst krijgen van stress. Ook wordt er massaal thuisgewerkt, waardoor mensen vaak nog doorwerken in de tijd dat ze eigenlijk uit zouden moeten rusten. Kortom, er moet beter worden gelet op de werk-privébalans.