Mindful werken kunt u oefenen

11 maart 2015 | Door redactie

Laat ’t los, laat ’t gaan… Mensen met kinderen herkennen hierin natuurlijk meteen het succesnummer van de film Frozen. Maar de regels zijn ook van toepassing op alle werknemers; het vat mooi samen waar het op Landelijke Loslaatdag over gaat. U kunt nog even oefenen.

Het overkomt iedereen wel eens; u bent zo in beslag genomen door uw werk, dat u er ’s avonds nog mee bezig bent. Of u bent aan de ene taak bezig maar denkt ondertussen al aan die vijf andere die nog op u wachten. Dat is zonde, want dat betekent dat wat u nu doet, niet uw volle aandacht heeft. Kortom, u bent niet mindful bezig. En dat heeft weer tot gevolgd dat u minder productief bent. De uitdaging is dan om u te concentreren op die werkzaamheden die u op dat moment aan het doen bent. Aanstaande vrijdag, op Landelijke Loslaatdag,  kunt u proberen dat eens een hele dag te doen.

Oefenen in mindful werken

Om u te kunnen focussen op dat wat u doet, moet u kunnen loslaten. Wie mindful werkt, houdt zich bezig met wat hij nu aan het doen is en niet met alles wat er nog meer moet gebeuren. Het zorgt ervoor dat u geconcentreerd en gericht werkt en daardoor bent u productiever. U laat zich immers niet afleiden en rondt eerst de ene taak af voor u met de andere begint. Heeft u daar moeite mee, maak dan aan het begin van de dag een lijstje. Werk de taken in volgorde van belangrijkheid af. Leg uw telefoon weg, en zet de meldingen van uw e-mail uit en check deze op een vast moment. Gebruik eventueel een timer. Dwalen uw gedachten af, dan begint u weer bij nul.