Plan risicovolle klussen om 11 uur ’s ochtends

13 maart 2015 | Door redactie

Lastige en risicovolle werkzaamheden kunnen werknemers beter niet uitvoeren als ze niet scherp zijn. Voor de meeste mensen ligt de natuurlijke piek rond 11 uur ’s ochtends. Dat is dan ook het beste moment voor ‘zware’ taken. Ook bij ploegendiensten moet u de inbreuk op het bioritme zien te beperken.

Voor de meeste werknemers geldt dat ze in de ochtend rond 11 uur een werkpiek hebben. Het ‘inkakmoment’ ligt vaak in de middag rond vier uur. Dit is vanuit veiligheidsoogpunt relevante informatie. Bij de planning van werkzaamheden kunt u risicovolle taken aan het eind van de werkdag beter vermijden. Natuurlijk is het bioritme niet voor alle werknemers hetzelfde. Sommige mensen zijn ’s ochtends niet op hun best, maar in de avond juist heel scherp! Het loont de moeite om rekening te houden met het ritme van werknemers. Enige flexibiliteit in de werktijden is dan voor alle partijen voordelig.

Gezond werkrooster bij nachtdienst en ploegendienst

Bij nachtdiensten en ploegendiensten is het ritme ook nog eens direct van invloed op de gezondheid van werknemers. Dat vraagt om een gezond werkrooster. Bij wisselende diensten kan het rooster beter bestaan uit een reeks kortere nachtdiensten die steeds later beginnen in plaats van langere reeksen nacht- of avonddiensten. Het is belangrijk dat een ploegenrooster een zogenoemde voorwaartse rotatie heeft, aangezien het menselijk lichaam zich aan vertragingen beter kan aanpassen dan aan versnellingen. Ook voldoende rust tussen de diensten is essentieel. Dit geeft de werknemer de tijd om weer in zijn natuurlijke ritme te komen.