Verlaag de werkdruk op de ketel

1 april 2016 | Door redactie

U heeft het altijd druk? Dan is het tijd dat u prioriteiten gaat stellen! Dit helpt u efficiënter te werken waardoor u de werkdruk kunt verminderen. Prioriteiten stellen is echter niet het enige dat u kunt doen om wat meer lucht in uw agenda te creëren.

Natuurlijk heeft u het druk. U zit tenslotte niet de hele dag niets te doen. Dat u het druk heeft, is niet erg. Ervaart u echter doorlopend een (te) hoge werkdruk, dan moet u ingrijpen. Langdurig het gevoel hebben dat u het te druk heeft, kan leiden tot stress en een burn-out met mogelijk langdurig ziekteverzuim of uitval tot gevolg.

Tips om uw werkdag efficiënt in te delen

Betrapt u zich er regelmatig op dat u uw eigen agenda niet meer kunt bijbenen, neem dan onderstaande tips ter harte om uw werkdag efficiënter in te richten en uw duurzame inzetbaarheid te vergroten:

  • Bepaal aan het begin van uw werkdag welke taken u oppakt en welke u uitstelt. Kijk daarbij goed naar wat u echt per se die dag moet afronden en welke zaken ook nog even kunnen wachten.
  • Bepaal vervolgens welke taken u op welk moment uitvoert. Stem die indeling af op de momenten van de dag dat u het productiefst of creatiefst bent. Complexe en zware taken kunt u waarschijnlijk beter in de ochtend uitvoeren dan aan het eind van een drukke werkdag. Het einde van de dag kunt u misschien beter besteden aan routineklussen die niet zo veel concentratievermogen vergen.
  • Houd bij het maken van uw dagindeling en planning rekening met onverwachte zaken zoals vertraging en uitloop. Probeer ook vooraf zo goed mogelijk in te schatten of een taak mogelijk extra werk oplevert. Reserveer per taak wat extra tijd zodat u de mogelijkheid heeft om uw taken volledig af te ronden én om regelmatig een korte pauze te houden. Zo vergroot u de kans dat u uw planning daadwerkelijk haalt.
  • Neem regelmatig een korte pauze om uw productiviteit op peil te houden. Overhaast werken leidt alleen maar tot fouten die u moet herstellen. De pauzes lijken misschien tijdrovend maar besparen u dus juist tijd.