Week van de werkstress gaat om preventie

11 november 2015 | Door redactie

Werkstress is één van de belangrijkste veroorzakers van werkgerelateerde klachten en ziekten. Het kan leiden tot langdurig verzuim en kost organisaties veel geld. Goed om te voorkomen dus! In de Week van de Werkstress, die plaatsvindt van 16 tot en met 19 november, is preventie dan ook het centrale thema.

De themaweek is onderdeel van de campagne 'Herken de druppel: check je werkstress'. Het is de bedoeling dat werkgevers samen met werknemers werkstress bespreekbaar maken en aanpakken. Wie niet over werkstress praat, maakt meer kans op een burn-out. De Week van de Werkstress begint met het 'Check je Werkstress-congres'. Hier staan dit keer jongeren centraal, omdat jonge werknemers de hoogste kans hebben om een burn-out te krijgen.

Praten over werkdruk

Wie wel eens een burn-out heeft gehad, heeft een grote kans er nog een keer door getroffen te worden. Het is dus belangrijk dat uw werkgever de signalen van werkstress herkent en werknemers bij terugkeer op de werkvloer goed begeleidt. Maar ook werknemers spelen een rol in het voorkomen van een burn-out (tool). Praten over werkdruk en openstaan voor verhalen van collega’s helpen om het onderwerp bespreekbaar te maken. Veel werkgevers zien stress als een persoonlijkheidskwestie, terwijl het wel degelijk ook werkgerelateerd is. Voor de werkgever is het zaak om te kijken wat hij daaraan kan doen.