Werkgevers doen te weinig tegen werkstress

4 november 2015 | Door redactie

De helft van de Nederlandse werknemers vindt dat zijn werkgever te weinig doet om werkstress tegen te gaan. 23% van de werknemers geeft zelfs aan dicht tegen een burn-out aan te zitten. Doet uw organisatie genoeg om stress op de werkvloer te voorkomen?

Werknemers vinden dat werkgevers matig presteren wat betreft het voorkomen of beperken van werkstress en klachten door psychosociale arbeidsbelasting. Uit onderzoek naar de gezondheid in organisaties van Motivaction in opdracht van Zilveren Kruis blijkt dat  50% van de werknemers in Nederland vindt dat hun werkgever te weinig doet om stress op de werkvloer te voorkomen. Ook geeft 23% aan bijna een burn-out te hebben. Het onderzoek werd gehouden onder meer dan 1.300 werkgevers en werknemers.

Gezonde lunch in de kantine is belangrijk

Volgens de ondervraagden kunnen werkgevers meer maatregelen nemen om werkstress tegen te gaan. Ook vinden ze dat werkgevers meer kunnen doen om gezonde voeding en voldoende beweging te stimuleren. Verder is 43% van de deelnemers aan het onderzoek van mening dat hun werkgever onvoldoende mogelijkheid biedt om gezond te lunchen. Twee op de drie vindt dat de werkgever ervoor moet zorgen dat werknemers in de bedrijfskantine een gezonde lunch kunnen nuttigen.

Burn-out voorkomen door te luisteren

Een goede lichamelijke gezondheid ondersteunt ook de mentale gezondheid. Voldoende beweging en gezond eten helpen hierbij. U kunt de werkstress verminderen; alleen al door goed naar uw medewerkers te luisteren en oprecht interesse te tonen in hun welzijn. Eventuele signalen van werkstress en hoge werkdruk (tool) zult u op die manier ook sneller herkennen. Zo kunt u een burn-out voorkomen (tool).

Bijlagen bij dit bericht

Burn-out voorkomen
E-learning | VideoCollege 21 minuten