De GenAI-trend cruciaal voor financials

5 juli 2024 | Door redactie

Generatieve Artificial Intelligence (GenAI) is in korte tijd ontzettend populair geworden op de werkvloer. Veel afdelingen maken er al gebruik van, maar financiële afdelingen blijven nog vaak achter. De technologie heeft, gebundeld met menselijke kracht, ook financials veel te bieden.

GenAI is innovatieve technologie die kan helpen bij het analyseren van data. Zo kan de AI-technologie bijvoorbeeld aangeven welk deel van een budget een bepaalde afdeling niet heeft benut, en welke projecten wel uit het budget zijn gehaald. Maar de redenen achter dit budgetbeheer zal toch nog echt via een gesprek met werknemers achterhaald moeten worden. De technologie is dus ondersteunend. Technologie kan ook ingezet worden om de feedback van verschillende managers op een financieel verslag samen te voegen in een samenvattend document. Op deze manier wordt er tijd bespaard.

Randvoorwaarden voor inzet GenAI

Toch is GenAI nog niet breed geïntegreerd op financiële afdelingen. Voor een goede implementatie van AI op de financiële afdeling (artikel) is de juiste basis belangrijk. Daarbij zijn twee randvoorwaarden essentieel:

  • Het aanschaffen en instellen van beschermingsmechanismen zoals detectie van cyberdreigingen. Deze voorkomen dat gevoelige financiële informatie wordt gedeeld met een externe applicatie of op het internet. Verder is het belangrijk om te werken met toegangsrechten, zodat alleen bevoegde medewerkers bedrijfsinformatie met de AI-tool kunnen delen.
  • Werkinstructies voor medewerkers over het trainen van AI-tools, zodat zij weten hoe ze met de technologie moeten werken. Door juist gebruik voorkom je foute uitkomsten en is de kans op nauwkeurige resultaten groter. Denk hierbij aan geautomatiseerde data-invoer, waarbij het essentieel is dat de data correct wordt ingevoerd. Daarbij speelt dat AI-tools ook toegang nodig hebben tot (gevoelige) bedrijfsinformatie. Denk hierbij aan data-invoer van niet-openbare financiële resultaten. Het is dus extra belangrijk dat medewerkers weten hoe ze met de tool moeten werken.

Takenpakket financial zal veranderen door technologie 

Technologie kan ook ingezet worden voor het beheren van contracten of het verzamelen van markt- en concurrentinformatie. Door al deze ontwikkelingen is de kans groot dat het takenpakket van financials er in de toekomst anders uit gaat zien. Het is verstandig op tijd in te spelen op deze veranderingen.

Dit nieuwsartikel is geschreven door Michael Lengenfelder, Head of FP&A Product Management bij Unit4