Derdenbetalingen uit 2019 vóór 1 februari 2020 doorgeven

20 januari 2020 | Door redactie

Betalingen die uw organisatie in 2019 heeft gedaan aan zogenoemde derden moeten vóór 1 februari 2020 bij de Belastingdienst bekend zijn. Die IB47-melding moet via het gegevensportaal gebeuren.

Elk jaar moeten werkgevers de zogenoemde uitbetalingen aan derden digitaal doorgeven aan de Belastingdienst. Dat geldt voor betalingen in geld, maar ook voor betalingen die werkgevers in natura het voorgaande jaar uitbetaald hebben. Het gaat om de betalingen aan freelancers die geen werknemer of ondernemer zijn, ook wel derdenbetalingen genoemd. Bij veel organisaties is de term IB47 ook wel gebruikelijk.

Derdenbetalingen voor werkzaamheden en diensten

Derdenbetalingen zijn betalingen voor bepaalde werkzaamheden en diensten. Veelvoorkomende voorbeelden hiervan zijn betalingen aan freelancers voor schoonmaak, onderhoud, verbouwingen en betalingen aan sprekers en auteurs. De Belastingdienst moet op de hoogte zijn van deze betalingen aan derden, die:

  • niet bij de organisatie in dienstbetrekking zijn;
  • de werkzaamheden of diensten niet uitvoeren als ondernemer.

Vergoedingen die werkgevers geven aan hen die onder de vrijwilligersregeling vallen, hoeven werkgevers niet bij de Belastingdienst aan te leveren.

IB47 alleen nog digitaal melden

Sinds vorig jaar moet het doorgeven van betalingen aan derden via een online IB47-procedure. Wat niet is veranderd, is dat dit vóór 1 februari gebeurd moet zijn. Elke werkgever die hiermee te maken krijgt, moet zich bij de Belastingdienst aanmelden voor het doorgeven van de zogenoemde uitbetaalde bedragen aan derden, via een aanmeldformulier op het gegevensportaal van de Belastingdienst.

Doorgeven kan het hele jaar door

Werkgevers mogen betalingen doorgeven wanneer het uitkomt, ook steeds per maand, zolang alle betalingen uiteindelijk vóór 1 februari van het volgende jaar bij de Belastingdienst bekend zijn. Werkgevers kunnen het ook doorgeven als zij een jaar geen betaling hebben gedaan, of dat ze definitief geen betalingen aan derden meer gaan doen.