Jaarlijks loopt de Belastingdienst honderden miljoenen euro’s mis door schijnzelfstandigheid. Veel zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) profiteren van fiscale voordelen, maar hebben eigenlijk een verkapt dienstverband. De Belastingdienst gaat dat nu harder aanpakken.
Een verklaring arbeidsrelatie (VAR) kan duidelijkheid geven over de arbeidsrelatie met de opdrachtgever. De Belastingdienst beoordeelt de situatie vooraf en geeft op basis daarvan een VAR af. Krijgt een zzp’er een VAR winst uit onderneming (VAR-wuo) dan beschouwt de fiscus de zzp’er als ondernemer en kan hij profiteren van de fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek. Achteraf kan echter blijken dat de zelfstandigenverklaring niet terecht is afgegeven.
Schijnzelfstandigheid komt vooral voor in bepaalde sectoren. De Belastingdienst gaat daar strenger controleren en trekt indien nodig van zzp’ers de VAR-vergunning in. Zo is het straks in de zorg niet meer mogelijk om te werken met zogenoemde bemiddelingsbureaus. Deze bureaus zorgen niet alleen voor het bij elkaar brengen van vraag en aanbod, maar houden zich ook bezig met het inroosteren van zzp’ers en het regelen van de betaling. Eigenlijk handelen deze bureaus als werkgever. Het verbieden van deze bureaus moet schijnzelfstandigheid voorkomen! Naast de zorg gaat de fiscus ook kritisch kijken naar zelfstandigen in het onderwijs, ict, transport en bouw.