Gebonden aan VAR ondanks twee werkgevers

12 april 2016 | Door redactie

De inspecteur is gebonden aan de uitreiking van een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR), ook als later blijkt dat een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) maar twee opdrachtgevers heeft gehad. Dit heeft Rechtbank Den Haag onlangs aangegeven.

Om als zzp’er aangemerkt te kunnen worden en voor een VAR - winst uit onderneming in aanmerking te komen, stelt de Belastingdienst onder andere de eis dat deze minimaal drie verschillende opdrachtgevers moet hebben. In de zaak waarover de rechtbank een oordeel velde ging het om een man die sinds 1995 een onderneming dreef als verkeersvlieger en vlieginstructeur. Hij huurde in Nederland een woning en daarnaast ook nog een woning die hij als kantoorruimte gebruikte. Van 2008 tot 2013 werkte hij voor bv X in Polen. In 2009 en 2011 was hij vlieginstructeur in Nederland en Congo. De inspecteur stelde na een boekenonderzoek dat er een dienstbetrekking bestond tussen de man en bv X en corrigeerde de aangiftes van 2009 tot en met 2011.

Drie of meer opdrachtgevers niet van belang

De rechter oordeelde dat de inspecteur gebonden was aan de voor 2009 afgegeven VAR - winst uit onderneming. Hij gaf hierbij aan dat het niet van belang was dat de man in zijn VAR-aanvraag had aangegeven dat hij drie of meer opdrachtgevers zou gaan hebben, maar dat hij uiteindelijk dus maar op twee uitkwam. De verkeersvlieger mocht dan ook een flink aantal van de door hem gemaakte kosten wel aftrekken zoals de kosten van de kantoorruimte.
De goedgekeurde overeenkomst (tool) gaat de VAR per 1 mei vervangen.
Rechtbank Den Haag, 12 februari 2016, ECLI (verkort): 1883