Gebruik modelcontract voor zzp-zorgverlener

2 maart 2015 | Door redactie

Werkt uw zorginstelling wel eens met zelfstandige zorgverleners, dan kunt u nu gebruikmaken van een modelovereenkomst. Het ministerie van Volksgezondheid heeft een aantal modelovereenkomsten goedgekeurd, die uitsluitsel geven over de arbeidsrelatie tussen de AWBZ-zorginstelling en de zzp-zorgverlener voor zorg bij mensen thuis.

In de zorgsector werken veel zelfstandigen, maar in de praktijk was het niet altijd duidelijk wanneer een zorginstelling loonheffingen moest inhouden en afdragen als zij een zelfstandige zorgverlener inschakelde voor thuiszorg (AWBZ-zorg in natura). De Belastingdienst oordeelde ook regelmatig dat er sprake was van een schijnzelfstandigheid, waardoor de zorginstelling alsnog loonheffingen moest inhouden. Om dit te voorkomen hebben Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN) en FNV Zelfstandigen een aantal modelovereenkomsten opgesteld, die zijn goedgekeurd door minister Schippers van Volksgezondheid. Als u deze overeenkomst afsluit met de zzp-zorgverlener, bent u niet verantwoordelijk voor de loonheffingen van de zelfstandige zorgverlener. Een VAR van de zzp’er is dan ook niet meer nodig. 

Bevestiging van overeenkomst van opdracht

De modelovereenkomsten bestaan uit een Raamovereenkomst en een afzonderlijke overeenkomst die u opstelt per opdracht. De Belastingdienst zal op basis van deze overeenkomsten oordelen dat er geen sprake is van een dienstbetrekking tussen u en de zzp’er, maar van een overeenkomst van opdracht. De modelovereenkomsten geven overigens geen uitsluitsel over het ondernemerschap van de zzp’er in fiscale zin.

Stel gratis uw vragen

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de gevolgen van bovenstaande wijziging, dan kunt u deze als Premium-abonnee gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!