Goedgekeurde overeenkomst vervangt VAR

23 april 2015 | Door redactie

Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft aangegeven dat hij het alternatief voor de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) en de Beschikking geen loonheffingen (BGL) heeft uitgewerkt. Straks kunt u als opdrachtgever de overeenkomst met de zelfstandige zonder personeel (zzp’er) voorleggen aan de Belastingdienst. Keurt de Belastingdienst de overeenkomst goed, dan hoeft u geen loonheffingen af te dragen voor de zzp’er.

In het bericht 'Is er al een geschikte vervanger voor de VAR?' kon u al lezen dat de staatssecretaris bezig was met het ontwikkelen van een alternatief voor de huidige VAR en de eerder voorgestelde BGL. In een recente brief aan de Tweede Kamer (pdf) heeft Wiebes laten weten dat hij het alternatief van de werknemers- en werkgeversorganisaties verder heeft uitgewerkt.

Zekerheid over afdragen loonheffingen

Dit alternatief houdt in dat opdrachtgevers en zzp’ers hun overeenkomsten kunnen voorleggen aan de Belastingdienst. Als de Belastingdienst de overeenkomst goedkeurt, heeft u de zekerheid dat u geen loonheffingen hoeft af te dragen voor de zzp’er. Voorwaarde is wel dat er daadwerkelijk conform de overeenkomst wordt gewerkt. Is dit niet het geval, dan kunt u een correctieverplichting of naheffingsaanslag krijgen.

Belastingdienst publiceert voorbeeldovereenkomsten

De fiscus publiceert na de goedkeuring de geanonimiseerde overeenkomst, zodat andere opdrachtgevers en -nemers die ook kunnen gebruiken. Zij hoeven hem dan dus niet opnieuw aan de fiscus voor te leggen. Daarnaast maakt de Belastingdienst zelf ook enkele voorbeeldovereenkomsten. De tijd die de Belastingdienst nodig heeft om een overeenkomst te beoordelen, zal gemiddeld zes weken bedragen. Maar is de overeenkomst eenmaal goedgekeurd, dan geldt de goedkeuring meteen voor vijf jaar. Er is dan verder geen VAR meer nodig.