In de toekomst online tool in plaats van VAR

6 november 2012 | Door redactie

De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) die uw onderneming duidelijkheid geeft over het type samenwerking tussen u en een opdrachtnemer, wordt vervangen door een tool via internet. De webmodule moet eind volgend jaar een feit zijn.

Als uw onderneming een zelfstandige inhuurt voor een opdracht, is het raadzaam om zijn VAR in uw loonadministratie te bewaren zodat u zeker weet dat uw onderneming niet inhoudingsplichtig is voor zijn loonheffingen. Volgens demissionair staatssecretaris Weekers van Financiën is de VAR echter een beetje achterhaald. Vanwege de extreme groei van het aantal VAR-aanvragen heeft de Belastingdienst moeite om deze goed te verwerken en te controleren.

Zelf de arbeidsrelatie met uw opdrachtnemers beoordelen

De webmodule moet u de mogelijkheid bieden om zelf de arbeidsrelatie met een opdrachtnemer te beoordelen. De module moet ook misbruik tegengaan, zodat zogenoemde schijnzelfstandigen niet onterecht profiteren van ondernemersfaciliteiten en uw onderneming als opdrachtgever niet achteraf toch inhoudingsplichtig blijkt te zijn.

Onderdeel van Ondernemersplein van de KvK

De module wordt waarschijnlijk per eind 2013 ingevoerd als onderdeel van het nieuwe Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel (KvK). Tot die tijd moet u een zelfstandige die u inhuurt, verzoeken om een VAR aan te vragen. Deze bewaart u bij uw loonadministratie, zodat u zekerheid heeft dat u niet inhoudingsplichtig bent voor de loonheffingen.