Invoering webmodule VAR uitgesteld tot 2015

29 maart 2013 | Door redactie

De invoering van de nieuwe webmodule die de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) moet gaan vervangen is met een jaar uitgesteld tot 1 januari 2015. Deze webmodule moet het mogelijk gaan maken dat uw onderneming als opdrachtgever de arbeidsrelatie met opdrachtnemers vooraf zelf kunt beoordelen. Voorlopig blijft het huidige systeem dus nog even van kracht.

Als u een zelfstandige zonder personeel (zzp’er) inhuurt, wilt u niet achteraf met een naheffingsaanslag voor de loonheffingen te maken krijgen. De zzp’er kan nu vooraf bij de Belastingdienst een VAR aanvragen. Als hij van de fiscus een VAR-wuo (winst uit onderneming) of een VAR-dga krijgt, weet u zeker dat u geen loonheffingen hoeft af te dragen.

Controle vooraf

Het huidige systeem is volgens staatssecretaris Weekers echter verouderd. Voor zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers bestaat er vaak onduidelijkheid of de afgegeven VAR wel correct is. De Belastingdienst controleert dit achteraf, wat voor vervelende verrassingen kan zorgen. De nieuwe webmodule moet dat voorkomen. Met deze module beoordeelt u samen met de opdrachtnemer vooraf de arbeidsrelatie.

Kritiek op webmodule

Het systeem zou in het najaar van 2013 online komen en per 1 januari 2014 worden ingevoerd. Dat is dus een jaar verschoven. Wellicht heeft dat te maken met het feit dat op de conceptversie van de webmodule nogal wat kritiek kwam van zzp-organisaties.