Laat overeenkomst met zzp’er nu al controleren

20 juli 2015 | Door redactie

Per 1 januari 2016 maakt de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) waarschijnlijk plaats voor een stelsel van modelovereenkomsten. Als uw onderneming een overeenkomst met een zzp’er afsluit, kunt u die nu al ter beoordeling aan de Belastingdienst voorleggen.

U kon in het nieuwsartikel ‘Modelcontracten zzp'ers door Tweede Kamer’ al lezen dat de Tweede Kamer de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties heeft aangenomen. In het wetsvoorstel staat dat de Belastingdienst niet langer gaat werken met een VAR, maar met modelcontracten voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). Ook al moet de Eerste Kamer het wetsvoorstel nog behandelen, toch heeft de fiscus onlangs aangegeven dat het nu al mogelijk is om nieuwe of bestaande overeenkomsten te laten beoordelen. Dit geldt vooral voor belangenorganisaties van opdrachtgevers en opdrachtnemers, voor  individuele opdrachtgevers en voor hun intermediairs.

In het najaar genoeg voorbeelden beschikbaar

U kunt de overeenkomsten per e-mail sturen naar alternatiefvar@belastingdienst.nl. Op de website van de Belastingdienst kunt u vinden welke gegevens u moet meesturen voor het beoordelen van de overeenkomst. De Belastingdienst zal proberen om uw overeenkomst(en) binnen zes weken te beoordelen. U krijgt van de fiscus dan informatie over de gevolgen voor de loonheffingen. Dit najaar hoopt de Belastingdienst al een flink aantal voorbeeldovereenkomsten online te kunnen zetten.