Nog een nieuwe VAR voor 2016 aanvragen?

12 november 2015 | Door redactie

Om te voorkomen dat u als opdrachtgever alsnog loonheffingen moet afdragen, is het verstandig dat een zelfstandige zonder personeel (zzp’er), als dat nodig is, tijdig een VAR aanvraagt. Of dit voor 2016 nodig is, kan worden nagegaan met een handige tool.

De overheid wil de VAR op termijn vervangen door een stelsel van modelovereenkomsten, om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. De behandeling van het wetsvoorstel deregulering beoordeling arbeidsrelaties (tool), waarin de nieuwe plannen zijn vastgelegd, is onlangs uitgesteld. Hierdoor is ook de inwerkingtreding van de wet uitgesteld van 1 januari 2016 naar 1 april 2016. Tot 1 januari 2017 is er een overgangsperiode van kracht.

Aanvragen VAR voor het nieuwe jaar

De geldigheid van de bestaande VAR’s (tools) wordt in principe verlengd tot 1 april 2016.  In sommige situaties is het wel nodig om een VAR aan te vragen voor het nieuwe jaar. Of dit zo is kunt u nagaan met deze tool, die bestaat uit twee stappen.

  • Als er geen VAR voor 2014 of 2015 aanwezig is, moet er een VAR voor 2016 worden aangevraagd.
  • Mocht er wel een VAR voor 2014 of 2015 aanwezig zijn, dan hangt het van de werkzaamheden, de omstandigheden en de voorwaarden af of de huidige VAR in 2016 geldig is. Als één van deze factoren verandert, moet er een nieuwe VAR worden aangevraagd.

Stel gratis uw vraag over de VAR

Heeft u vragen over de VAR, dan kunt u deze gratis stellen aan de adviseurs van de adviesdesk. U ontvangt binnen één werkdag een reactie en binnen vijf werkdagen een antwoord op maat. Stel direct uw vraag.