De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 controleren of een zelfstandige niet eigenlijk werk doet waar een dienstverband bij hoort. Maar er heerst hierover wel wat onrust bij werkgevers/opdrachtgevers en zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Over deze handhaving bestaat namelijk nog veel onduidelijkheid.
Er is jarenlang niet gecontroleerd op schijnzelfstandigheid vooral omdat er geen duidelijke criteria waren of er wel of geen sprake was van een dienstbetrekking. Zoals het er nu nog uitziet wordt het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025 opgeheven. Dit betekent dat de Belastingdienst vooralsnog vanaf die datum weer actief gaat controleren op schijnzelfstandigheid (artikel). Maakt een werkgever zich hieraan schuldig, dan moet hij alsnog loonheffingen afdragen. Er komt pas op zijn vroegst vanaf 2026 een nieuwe wet.
Onder opdrachtgevers en zzp'ers is onrust ontstaan over de handhaving omdat niet duidelijk is waar de fiscus precies op gaat letten bij het wel of niet aanwezig zijn van een arbeidsrelatie. Dit zou willekeur in de hand kunnen werken. Ook zijn er opdrachtgevers die geen nieuwe overeenkomsten van opdracht met zelfstandigen meer willen afsluiten.
De FNV stelt zich op het standpunt dat de handhaving door de fiscus echt moet gaan starten. Wel moet de kennis over de regels opgepoetst worden want die kan door de lange jaren dat er niet is gehandhaafd wel flink zijn weggeëbd. Wel stelt de vakbond dat het handhaven geleidelijk moet starten en dat er niet over het verleden wordt nageheven.
Op 5 september vindt het rondetafelgesprek plaats in de Tweede Kamer over het opheffen van het handhavingsmoratorium Wet DBA per 1 januari 2025.
.