SER wil minder fiscale voordelen voor ‘nep’-zzp’ers

In het ontwerpadvies dat de Sociaal Economische Raad (SER) onlangs heeft uitgebracht over de Nederlandse arbeidsmarkt is ook opgenomen dat mensen die alleen uit financiële overwegingen zzp’er worden, zoals de verzorgende die ontslagen wordt en zich daarna als zelfstandige laat inhuren, minder fiscale voordelen moeten krijgen.

7 juni 2021 | Door redactie

De SER geeft in het ontwerpadvies (pdf) aan dat Nederland gemiddeld genomen weliswaar een welvarend en gelukkig land is, maar dat er tegelijkertijd sprake is van toenemende ongelijkheid en maatschappelijk ongenoegen. Uit het advies blijkt dat de Raad het wil ontmoedigen dat mensen uit financiële overwegingen zzp’er worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de verpleegkundige of de IT’er die ontslag neemt en zich daarna door het ziekenhuis/IT-bedrijf weer laat inhuren. Deze groep van zzp’ers is de laatste tijd flink gegroeid en komt ook in aanmerking voor de fiscale voordelen (infographic) die het zijn van een zelfstandige met zich meebrengt terwijl ze eigenlijk nog gewoon een soort van werknemer zijn. Deze groep loopt ook weinig tot geen financieel risico in tegenstelling tot de slager of bakker om de hoek die ook zelfstandige is. Dit wil de SER veranderd zien.

Afbouw van de zelfstandigenaftrek

Om dit aan te pakken moet de zelfstandigenaftrek worden afgebouwd in samenhang met de overige maatregelen die de bescherming van zelfstandigen verbeteren. Hiervoor in de plaats moeten dan fiscale faciliteiten komen voor zelfstandig ondernemers die echt risico lopen doordat ze eigen investeringen hebben gedaan. Momenteel is er al een verlaging van de zelfstandigenaftrek gaande.

Verplicht verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid

Zelfstandigen moeten zich ook verplicht gaan verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid om oneerlijke concurrentie en te grote inkomensrisico’s voor individuen te voorkomen.