Soms wel Verklaring arbeidsrelatie 2015 nodig

U hoeft aan zelfstandige opdrachtnemers die voor uw onderneming werken, geen nieuwe Verklaring arbeidsrelatie (VAR) voor 2015 te vragen. Die van 2014 blijft geldig tot de nieuwe regelgeving een feit is. Voorwaarde is wel dat de VAR van 2014 nog helemaal klopt.

29 januari 2015 | Door redactie

In het bericht ‘Fiscus blijft nog even nieuwe VAR’s afgeven’ las u al dat de Belastingdienst niet is gestopt met het in behandeling nemen van aanvragen voor nieuwe VAR’s. Een opdrachtnemer moet voor 2015 onder de volgende omstandigheden wel een nieuwe VAR aanvragen:

  • Hij heeft geen VAR voor 2014.
  • Hij heeft wel een VAR voor 2014, maar gaat in 2015 werken onder andere omstandigheden of voorwaarden.
  • Hij heeft wel een VAR voor 2014, maar gaat in 2015 andere werkzaamheden uitvoeren.

Nieuwe wetgeving kan nog even duren

In alle andere omstandigheden blijft de VAR van 2014 geldig tot het moment dat de nieuwe wet- en regelgeving ingaat. Normaal gesproken moesten opdrachtnemers ieder jaar een nieuwe VAR aanvragen of stuurde de Belastingdienst die automatisch naar hen op.
Zoals u in het bericht ‘Onzekere toekomst voor BGL in plaats van VAR’ kon lezen, kan die nieuwe wetgeving nog wel even op zich laten wachten.

VAR aanvragen is niet verplicht

Opdrachtnemers zijn overigens niet verplicht om een VAR aan te vragen en te gebruiken. U kunt zelfstandigen die voor uw onderneming werken wel om een VAR vragen. Op die manier krijgt u duidelijkheid over de arbeidsrelatie die tussen de opdrachtnemer en uw onderneming bestaat.
Als een opdrachtnemer een VAR aan u overlegt, is het essentieel dat de werkzaamheden op de VAR overeenkomen met de werkzaamheden die de opdrachtnemer voor uw onderneming uitvoert.