Tweede Kamer akkoord met alternatief voor VAR

7 juli 2015 | Door redactie

Recent heeft de Tweede Kamer ingestemd met de vervanger voor de Verklaring arbeidsrelatie (VAR). Als ook de Eerste Kamer instemt, krijgt u waarschijnlijk per 1 januari 2016 te maken met een stelsel van goedgekeurde overeenkomsten voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).

In het nieuwsartikel ‘Goedgekeurde overeenkomst vervangt VAR’ las u over de methode die staatssecretaris Wiebes van Financiën aan het ontwikkelen was als alternatief voor de VAR. Inmiddels heeft hij zijn voorstel voor de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (pdf) naar de Tweede Kamer gestuurd en heeft de Kamer met dit voorstel ingestemd.

Geen loonheffingen afdragen voor zelfstandige

De nieuwe wet moet de VAR-systematiek vervangen door modelcontracten, die door de Belastingdienst zijn goedgekeurd. Als u met een zzp’er zo’n modelcontract sluit en ook daadwerkelijk in overeenstemming met het contract werkt, bent u gevrijwaard van het afdragen van loonheffingen voor die zelfstandige. Doordat u een grote rol heeft in de keuze en invulling van het contract, wordt uw verantwoordelijkheid voor het al dan niet afdragen van loonheffingen ook groter.
Het doel van de nieuwe wet is om schijnconstructies met zzp’ers aan te pakken. Op dit moment is maar moeilijk te controleren of een opdrachtnemer met een VAR-dga of VAR-wuo ook echt een zelfstandige is. Het wetsvoorstel wordt nu aan de Eerste Kamer voorgelegd. Het is de bedoeling dat de wet per 1 januari 2016 van kracht wordt.