VAR vervangen door bewijs ondernemerschap?

27 maart 2013 | Door redactie

Mogelijk wordt de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) toch niet vervangen door een online webmodule, zoals het ministerie van Financiën wil. De zzp-organisaties hebben namelijk een alternatief bedacht dat alle nadelen van het VAR-systeem moet opheffen.

In het bericht ‘In de toekomst online tool in plaats van VAR’ kon u al lezen dat de Verklaring arbeidsrelatie mogelijk wordt vervangen door een online webmodule. Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft deze webmodule voorgesteld, zodat u zelf de arbeidsrelatie met een opdrachtnemer kunt beoordelen. Inmiddels hebben verschillende organisaties voor zelfstandigen zonder personeel echter een alternatief ontwikkeld, genaamd het Bewijs van ondernemerschap (BVO).

BVO geeft vooraf duidelijkheid over de arbeidsrelatie

De zzp-organisaties vinden namelijk dat het huidige VAR-systeem veel nadelen heeft. Zo stimuleert het systeem het ondernemerschap niet en biedt de VAR-row zelfs helemaal geen zekerheid. De webmodule – zo verwachten de zzp-organisaties – zal deze nadelen niet wegnemen.
Met de invoering van het BVO zouden de vier soorten VAR overbodig worden. Er komt dan één bewijs dat aangeeft wie inhoudingsplichtig is; uw onderneming via de loonheffingen of de zzp’er via zijn inkomstenbelasting.

Door preventieve toets meteen zekerheid

Ook wordt de arbeidsrelatie preventief getoetst. Nu vraagt een zzp’er een VAR nog aan op basis van verwachtingen, die achteraf worden gecontroleerd. De zzp-organisaties willen dat de arbeidsrelatie direct bij aanvraag goed wordt gecontroleerd, zodat er vanaf het begin duidelijkheid is over wie inhoudingsplichtig is. U komt dan later ook niet voor verrassingen te staan in de vorm van een naheffingsaanslag. De Tweede Kamer gaat het plan binnenkort bespreken.