Vervanging van de VAR voor vijf jaar geldig

23 april 2015 | Door redactie

Staatssecretaris Wiebes van Financiën wil de Verklaring arbeidsrelatie (VAR) vervangen. Werknemers- en werkgeversorganisaties hebben hiervoor een alternatief plan aangedragen. Dit plan heeft de staatssecretaris nu verder uitgewerkt.

Eerder berichtte Salaris Rendement dat staatssecretaris Wiebes bezig was met het ontwikkelen van een alternatief voor de huidige Verklaring arbeidsrelatie (VAR) en de eerder voorgestelde Beschikking geen loonheffingen (BGL). In een brief aan de Tweede Kamer (pdf) geeft de staatssecretaris hier meer opheldering over.

Goedkeuring van fiscus geeft u zekerheid over de loonheffingen

Het alternatieve plan houdt in dat zowel belangenorganisaties van opdrachtgevers en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) als individuele opdrachtgevers en zzp’ers hun overeenkomsten kunnen voorleggen aan de Belastingdienst. Als de Belastingdienst de overeenkomst goedkeurt, heeft uw organisatie de zekerheid dat u geen loonheffingen hoeft af te dragen voor de zzp’er. Voorwaarde is wel dat er daadwerkelijk conform de overeenkomst wordt gewerkt. Is dit niet het geval, dan kan uw organisatie een correctieverplichting of naheffingsaanslag krijgen.

Belastingdienst heeft zes weken nodig voor zijn beoordeling

De fiscus publiceert vervolgens de geanonimiseerde overeenkomst, zodat andere opdrachtgevers- en nemers die ook kunnen gebruiken. Zij hoeven hem dan dus niet opnieuw aan de fiscus voor te leggen. Daarnaast maakt de Belastingdienst zelf ook enkele voorbeeldovereenkomsten. De tijd die de Belastingdienst nodig heeft om een overeenkomst te beoordelen, zal gemiddeld zes weken bedragen. Maar is de overeenkomst eenmaal goedgekeurd, dan geldt de goedkeuring meteen voor vijf jaar. Er is dan verder geen VAR of BGL meer nodig.