Wanneer krijgt zelfstandige tijdelijke overbrugging (TOZO)?

30 maart 2020 | Door redactie

De voorwaarden waaraan een zelfstandig ondernemer moet voldoen om in aanmerking te komen voor de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers (TOZO) in verband met het coronavirus zijn gepubliceerd. Zelfstandigen kunnen via deze regeling een beroep doen op inkomenssteun en een lening voor bedrijfskapitaal krijgen. De regeling geldt nu nog tot 1 juni 2020.

Vlag EngelsThis news article is also available in English

Een zelfstandig ondernemer die door de coronacrisis verwacht dat zijn inkomen flink zal dalen kan een beroep op de TOZO doen bij zijn gemeente. De regeling is alleen bedoeld voor zelfstandig ondernemers die:

  • in Nederland wonen;
  • in ons land hun onderneming hebben gevestigd;
  • zich vóór 17 maart 2020, 18.45 uur hebben ingeschreven bij de Kamer van Koophandel; en
  • gemiddeld minimaal 23,5 uur per week aan hun onderneming of zelfstandig beroep besteden.

Inkomen lager dan sociaal minimum

Wil een zelfstandig ondernemer recht hebben op TOZO, dan moet hij verklaren dat hij verwacht dat door de coronacrisis zijn inkomen de komende 3 maanden lager zal zijn dan het sociaal maximum. Hij krijgt dan voor 3 maanden een aanvulling op zijn inkomen. Gehuwden en samenwonenden ontvangen een aanvulling tot € 1.500 netto, alleenstaanden tot € 1.050 netto. Het bedrag dat de zelfstandige ontvangt is een gift, terugbetaling is dus niet nodig. De aanvulling moet er binnen 4 weken zijn.

Lening aanvragen met rente van 2%

Zelfstandig ondernemers die te maken krijgen met liquiditeitsproblemen kunnen een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen van maximaal € 10.157 met een rente van 2%. De maximale looptijd van de lening bedraagt 3 jaar. Tot januari 2021 hoeft een zelfstandige niets op de lening af te lossen.

Bijlagen bij dit bericht