Zzp'er is soms toch gewone werknemer

9 augustus 2010 | Door redactie

Voor de flexwerker lijkt de crisis op haar retour. Steeds meer werkgevers huren weer uitzendkrachten en zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) in. Niet alleen omdat de vraag aantrekt, maar ook omdat een flexibele kracht vaak gemakkelijker is dan een vaste werknemer. Toch zijn er aandachtspunten bij het inschakelen van een zzp'er. Waar moet u op letten?

Veel P&O'ers mogen weer gaan werven, maar moeten wel meer flexibele krachten inschakelen. Dit moet de organisatie beschermen tegen inflexibiliteit bij een volgende conjuncturele neergang. Oftewel: bij een volgende crisis moet u werknemers gemakkelijker kunnen 'wegwerken'. Hoewel een zzp'er geen werknemer is, kan de fiscus soms van oordeel zijn dat daar tóch sprake van is.

Geen zzp'er maar werknemer

Vraag een zzp'er altijd naar zijn VAR. Met deze Verklaring arbeidsrelatie kunt u bepalen of u loonheffingen moet inhouden en afdragen. Dan kan ook sneller duidelijk zijn of er écht geen werkgever/werknemer-relatie is. Maar ook als de VAR correct is, kan een zzp'er bij een reorganisatie door de rechter als werknemer worden aangewezen. Dat is het bijvoorbeeld het geval als de zzp'er:

  • alleen u als opdrachtgever heeft;
  • vaste werktijden heeft;
  • vaste afspraken heeft over vrij nemen en vakantiedagen.

Zo kan een derde instantie, zoals UWV of de Belastingdienst, concluderen dat er sprake is van een fictief dienstverband. Met alle (pensioen)gevolgen van dien! Let daarom heel goed op als u een zelfstandige zonder personeel inhuurt en vraag minstens naar de VAR.
Zoals u kunt lezen in het bericht 'Check VAR voortaan telefonisch' op deze site, kunt u met fiscale vragen over de VAR tijdens kantooruren bellen met het Landelijk Coördinatiepunt VAR van de Belastingdienst: (088) 151 10 00.