Snel aan de slag met de ontwikkelingen rond schijnzelfstandigheid

Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Maar wat is dat eigenlijk, en hoe kunt u voorkomen dat u met schijnzelfstandigen werkt? Deze toolbox legt uit waar u op moet letten en wat een zzp'er tot een echte zelfstandige maakt. U vindt hier de laatste ontwikkelingen rondom dit veelbesproken onderwerp.

  • 1

    Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen

    Snel aan de slag met de ontwikkelingen rond schijnzelfstandigheid

    Werken met zzp'ers: wat staat werkgevers te wachten in en na 2025?

    Wanneer is een ingehuurde arbeidskracht een zzp'er, en wanneer is hij eigenlijk werknemer? Het lijkt misschien een eenvoudige zaak, maar dat is het lang niet altijd. Het hangt af van de omstandigheden van het geval en gaat om het totaalplaatje. Er kan sprake zijn van schijnzelfstandigheid, zelfs als de zzp'er en de opdrachtgever vinden van niet. 

    Omdat de Belastingdienst per 1 januari 2025 weer handhaaft op schijnzelfstandigheid, staat het onderwerp hoog op de agenda. Ook volgt in 2026 (of later) mogelijk nieuwe wetgeving. Deze toolbox loodst u door alle vragen die daarbij horen en wordt up-to-date gehouden met het laatste nieuws.

    Wilt u meer weten over het inhuren van en werken met zzp'ers, raadpleeg dan de toolbox Zo werkt uw onderneming veilig en eerlijk met zzp'ers.

  • 2

    Wat is schijnzelfstandigheid?

    Wat is schijnzelfstandigheid?

    Vraag & Antwoord Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 07-11-2024

    Onze organisatie werkt soms met zzp’ers. We horen veel over de handhaving op schijnzelfstandigheid, maar wat moeten we daar eigenlijk onder verstaan?


    Waarom is schijnzelfstandigheid zo erg?

    Tool Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 14-11-2024

    Schijnzelfstandigheid betekent dat iemand werkt als zelfstandige, maar feitelijk werknemer is, en dus niet onder het arbeidsrecht valt.


    Wie beoordeelt of sprake is van schijnzelfstandigheid?

    Vraag & Antwoord Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 26-11-2024

    Inmiddels weten we als organisatie dat de wetgever het belangrijk vindt om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Daar willen we bij het aangaan van overeenkomsten met zzp'ers uiteraard graag rekening mee houden. Nu vragen we ons wel af wie uiteindelijk beslist of een arbeidsrelatie een arbeidsovereenkomst of een overeenkomst van opdracht is. De één zegt de civiele rechter en de ander de Belastingdienst. Hoe zit het nu echt? Wie beoordeelt of sprake is van schijnzelfstandigheid?


    Wat heeft het kabinet voorgesteld over zelfstandigen?

    Vraag & Antwoord Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 10-02-2023

    Er moeten van het kabinet duidelijke regels over de beoordeling van arbeidsrelaties komen. Deze regels moeten ertoe leiden dat het grijze gebied tussen werknemers en zelfstandigen wordt verkleind. Welke maatregelen zijn hiertoe voorgesteld?


  • 3

    Wat verandert er per 2025 rond schijnzelfstandigheid?

    Werken met zzp'ers: wat staat werkgevers te wachten in 2025?

    Verdiepingsartikel Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 24-09-2024

    De Belastingdienst kondigt al enige tijd aan dat het ‘handhavingsmoratorium’ per 1 januari 2025 komt te vervallen. Dit betekent dat de fiscus vanaf 1 januari weer naheffingsaanslagen loonheffingen gaat opleggen als bij controle blijkt dat er sprake is van een werknemer in plaats van een zelfstandig ondernemer. Wat kunt u verwachten en hoe bereidt u zich hierop voor?


    Nog geen boetes in 2025 bij handhaving schijnzelfstandigheid

    Nieuws Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 18-12-2024

    De Belastingdienst gaat vanaf 1 januari 2025 weer volledig handhaven bij organisaties die werken met mensen die volgens de wet eigenlijk in loondienst horen. Wel worden er over 2025 nog geen boetes opgelegd. Dit geldt voor verzuim- en vergrijpboetes.


    Zzp ja of nee? Ministerie SZW zet voorbeelden online

    Nieuws Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 02-10-2024

    Soms is het niet duidelijk of er sprake is van loondienst of van zzp-werk. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid publiceerde een document met een aantal voorbeelden uit verschillende sectoren.


    Zwakken moties handhaving schijnzelfstandigheid af?

    Nieuws Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 03-10-2024

    Dat de Belastingdienst per 1 januari 2025 weer volledig gaat handhaven op schijnzelfstandigheid leidt tot veel onrust en onduidelijkheid onder zzp’ers en opdrachtgevers. De Tweede Kamer heeft nu een aantal moties aangenomen die de handhaving afzwakken en opdrachtgevers en zzp’ers meer duidelijkheid moeten geven.


    Gevolg handhaving schijnzelfstandigheid voor arbeidsrecht?

    Vraag & Antwoord Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 16-12-2024

    We weten inmiddels wel dat de Belastingdienst per 1 januari 2025 weer gaat handhaven op schijnzelfstandigheid. De Belastingdienst gaat over de fiscale gevolgen van schijnzelfstandigheid. Maar heeft het opheffen van het handhavingsmoratorium ook arbeidsrechtelijke gevolgen? Is de overeenkomst van opdracht dan ook meteen automatisch een arbeidsovereenkomst, als de Belastingdienst van mening is dat sprake is van schijnzelfstandigheid?


    Schijnzelfstandigen kunnen ook recht hebben op pensioen

    Nieuws Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 13-11-2024

    Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Blijkt een werkgever een schijnzelfstandige in dienst te hebben? Dan kan dat allerlei (financiële) gevolgen hebben, onder andere voor pensioen en sociale zekerheid, bevestigt de minister.


    Toelichting beoordeling arbeidsrelaties gepubliceerd

    Nieuws Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 04-11-2024

    De Belastingdienst heeft een toelichting gepubliceerd bij het beoordelen van arbeidsrelaties. Duidelijk is dat de verschillende gezichtspunten die volgden uit het arbeidsrechtelijke Deliveroo-arrest ook bij de fiscale beoordeling een rol gaan spelen. In de toelichting staat hoe de fiscus hieraan invulling geeft.


  • 4

    Wat staat er nog meer op stapel rond schijnzelfstandigheid?

    Wat is de wet VBAR?

    Vraag & Antwoord Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 26-11-2024

    Binnen onze organisatie weten we niet zeker of we verder willen met de inhuur van zzp'ers. We lezen namelijk overal dat we dan het risico lopen dat deze zelfstandigen achteraf als werknemer aangemerkt kunnen worden, met alle gevolgen van dien. We begrijpen dat de wet VBAR hierbij een belangrijke rol gaat spelen. Wat is de wet VBAR?


    Aangepast wetsvoorstel voor zzp'ers

    Nieuws Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 25-06-2024

    Het demissionaire kabinet heeft in het staartje van de regeerperiode nog een voorlopige klap gegeven op een wetsvoorstel dat schijnzelfstandigheid moet tegengaan. Het voorstel is aangepast naar aanleiding van de vele (kritische) reacties op de internetconsultatie en nu voor advies naar de Raad van State gestuurd.


    Raad van State: plannen zzp'ers en flexwerk schieten tekort

    Nieuws Arbeidsovereenkomst Publicatiedatum: 12-11-2024

    De Raad van State heeft zich gebogen over twee wetsvoorstellen uit het omvangrijke arbeidsmarktpakket van de overheid. En het oordeel van het adviescollege is niet mals. Naast inhoudelijke kritiek op de wetsvoorstellen, mist de Raad van State vooral een fundamentele aanpak van de problemen op de arbeidsmarkt.


    Betekenis 'persoonlijk ondernemerschap' voor arbeidsrelatie

    Nieuws Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 28-11-2024

    In het Deliveroo-arrest heeft de Hoge Raad een aantal gezichtspunten genoemd op basis waarvan beoordeeld kan worden of een werkende als zzp'er of als werknemer moet worden aangemerkt. Inmiddels zijn er door Gerechtshof Amsterdam vragen gesteld aan de Hoge Raad om het gezichtspunt 'ondernemerschap' nader toe te lichten.


    Toch EU-akkoord over nieuwe regels voor platformwerk

    Nieuws Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 12-03-2024

    De EU-lidstaten hebben toch een akkoord bereikt over een richtlijn die de arbeidsrechten van platformwerkers beter moet beschermen. De EU-richtlijn moet schijnzelfstandigheid tegengaan en verplicht platformen transparanter te zijn over algoritmes.


  • 5

    Hoe voorkomen we schijnzelfstandigheid?

    Kunnen we schijnzelfstandigheid voorkomen?

    Vraag & Antwoord Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 16-12-2024

    Als organisatie denken we goed na over de inzet van zzp'ers. We willen namelijk voorkomen dat zij achteraf door de Belastingdienst worden aangemerkt als schijnzelfstandige, met alle gevolgen van dien. Is er een manier waarop we met 100% zekerheid schijnzelfstandigheid kunnen voorkomen?


    Inhuur zzp'er kan risicovoller worden in 2025

    Verdiepingsartikel Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 05-11-2024

    Het zal u niet ontgaan zijn dat de Belastingdienst vanaf 1 januari 2025 weer volledig gaat handhaven op schijnzelfstandigheid. Daarnaast moet een wetsvoorstel verhelderen wanneer iemand in dienst is. Oftewel: er is een ontwikkeling met mogelijke fiscale gevolgen én een arbeidsrechtelijke ontwikkeling. In combinatie met recente jurisprudentie over zzp’ers, dwingen deze ontwikkelingen u nu mogelijk tot handelen.


    Stand van zaken rond schijnzelfstandigheid en wet DBA

    Verdiepingsartikel Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 06-01-2025

    Is een ingehuurde zzp’er een echte zelfstandige of eigenlijk een werknemer? Dat is niet altijd duidelijk. Als hij eigenlijk werknemer blijkt te zijn, kan dat leiden tot naheffing van loonheffingen en boetes voor uw organisatie. De Hoge Raad heeft zich er al over uitgesproken en er ligt een wetsvoorstel dat meer duidelijkheid moet bieden. Er is dus genoeg aan de hand rond dit thema. Wat is de stand van zaken rond schijnzelfstandigheid?


    De regels voor het inhuren van een zzp’er

    Tool Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 29-02-2024

    Gebruik deze checklist om te bepalen of een werkende in uw organisatie als werknemer of zelfstandige moet worden aangemerkt.


    Wel of geen dienstbetrekking?

    Infographic Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 07-11-2024

    Bij het bepalen of de overeenkomst tussen een opdrachtgever en opdrachtnemer een dienstbetrekking is, spelen drie kenmerken een rol. Zijn deze alle drie aan de orde, dan is er in elk geval sprake van een dienstbetrekking.


    Praktijk bepaalt of zzp'er werknemer is

    Tool Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 31-12-2020

    Een zzp'er die voor uw onderneming werkt, kan volgens de Hoge Raad toch werknemer zijn. Jurry Brand vertelt de gevolgen in 1 minuut.


    Wat zegt de Belastingdienst over de gezagsverhouding?

    Verdiepingsartikel Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 14-11-2024

    Voor uw onderneming is het essentieel om te weten of een medewerker kwalificeert als werknemer of als zelfstandig opdrachtnemer. Daar hangt immers helemaal van af wat de verplichtingen van uw onderneming zijn. In het Handboek Loonheffingen van de Belastingdienst staat een bijlage die helemaal is gericht op de beoordeling van de gezagsverhouding tussen de medewerker en uw onderneming. Waar moet u allemaal naar kijken?


  • 6

    Hoe zijn we hier gekomen?

    Welke regels over schijnzelfstandigheid zijn er geweest?

    Vraag & Antwoord Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 16-12-2024

    Binnen onze organisatie werken we geregeld met zzp'ers, naar volle tevredenheid van alle partijen. Door de jaren heen zien we steeds nieuwe wet- en regelgeving verschijnen om schijnzelfstandigheid te bestrijden. Welke regels zijn er al geweest en waar staan we nu? Hoe bestrijdt de wetgever schijnzelfstandigheid?


    Goedkeuring modelovereenkomst met zzp’er vervalt

    Nieuws Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 15-08-2023

    Vanaf 1 januari 2024 geeft de Belastingdienst niet meer vooraf goedkeuring voor modelovereenkomsten op basis van vrije vervanging. De Belastingdienst heeft namelijk besloten om de goedkeuring van dit type modelovereenkomst in te trekken.


    Hoge Raad: Deliveroo-bezorgers hadden arbeidsovereenkomst

    Nieuws Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 24-03-2023

    Gerechtshof Amsterdam oordeelde begin 2021 dat de maaltijdbezorgers van Deliveroo geen zelfstandigen, maar werknemers waren. Een juiste beslissing, zo oordeelde de Hoge Raad vandaag in een arrest waar al een tijd naar werd uitgekeken.


    Deliveroo: wanneer is sprake van schijnzelfstandigheid?

    Verdiepingsartikel Flexwerkers Publicatiedatum: 24-03-2023

    In de wet staat dat een arbeidsovereenkomst de overeenkomst is ‘waarbij de ene partij, de werknemer, zich verbindt in dienst van de andere partij, de werkgever, tegen loon gedurende zekere tijd arbeid te verrichten’. Uit deze definitie zijn de drie verplichte onderdelen van een arbeidsovereenkomst af te leiden. Er moet sprake zijn van arbeid, loon en in dienst zijn. De zaak Deliveroo ging met name over de vraag wanneer een werker 'in dienst' is (als werknemer) of niet (zzp'er).


    Online platform Temper is geen uitzendbureau

    Nieuws Uitzendkrachten & gedetacheerden Publicatiedatum: 18-07-2024

    Voor het bestaan van een uitzendovereenkomst is vereist dat er sprake is van formeel werkgeversgezag. Bij online platform Temper is hiervan geen sprake, zo oordeelde de rechtbank Amsterdam.


    Ook arbeidsovereenkomst voor platformarbeiders van Uber

    Nieuws Arbeidsovereenkomst Publicatiedatum: 14-09-2021

    Chauffeurs die zich aan de taxi-app Uber hebben verbonden, werken voor het platform op basis van een arbeidsovereenkomst. Ze zijn niet als zelfstandige aan te merken. Deze uitspraak van Rechtbank Amsterdam, die in lijn ligt met eerdere rechtspraak, kan grote gevolgen hebben voor Uber.


  • 7

    Meer informatie

    Werken met flexwerkers en zzp'ers

    Training 1 bijeenkomst (2 dagdelen)

    Wanneer mag werk gedaan worden door een werknemer en wanneer door een zelfstandige? In veel gevallen is dat helder, maar niet altijd. Er kan sprake zijn van (gedwongen) schijnzelfstandigheid of van oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden tussen werkenden onderling en tussen werkgevers.

    Door de verschillen tussen contractvormen te verkleinen (gelijker speelveld), door het versterken en verbeteren van de handhaving door de Belastingdienst (afschaffen van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025) en door de regels te verduidelijken met het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) wil het kabinet deze problemen oplossen. Er is voor gekozen om geen overgangsrecht op te nemen. Hieruit volgt dat er sprake is van onmiddellijke werking. Tijdens de training Werken met flexwerkers en zzp'ers hoort u wat er allemaal gaat veranderen.


    De DBA Code

    Boek Juli 2024

    De Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden is bedoeld om meer duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen werkgevende en werknemende (dienstbetrekking of zelfstandige). De afgelopen jaren is er veel discussie geweest over de inhoudingsplicht voor loonheffingen, vooral vanwege de complexe kwalificatie van arbeidsrelaties. Dit is een belangrijke kwestie, gezien het sterk toegenomen aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).

    Dit boek behandelt de Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties), de overgang van VAR naar Wet DBA en de hervorming van de arbeidsmarkt, met een historisch perspectief en een praktisch stappenplan voor werkgevenden.