Zo werkt uw onderneming veilig en eerlijk met zzp'ers

Zeker in een krappe arbeidsmarkt kan het praktisch zijn om werkzaamheden voor uw onderneming bij een zelfstandige zonder personeel (zzp'er) te beleggen. U betaalt de zzp'er dan een vast bedrag voor zijn diensten en heeft niet te maken met alle administratieve rompslomp rondom indiensttreding, arbeidsovereenkomsten en de aangifte loonheffingen.

Het is wel zaak dat de zzp'er echt een zelfstandige is, en niet een verkapte werknemer van uw onderneming. In deze toolbox staan alle regels voor het inhuren en administratief verwerken van zzp'ers op een rijtje. Ook leest u in hoeverre uw onderneming zelfstandigen hetzelfde kan behandelen als eigen personeel en wat zzp'ers zelf moeten organiseren. Er is een aparte toolbox met alle ontwikkelingen rondom schijnzelfstandigheid.

  • 1

    Download de interactieve checklist

    Zo werkt uw onderneming veilig en eerlijk met zzp'ers

    De fiscale, juridische en praktische regels voor werken met zelfstandigen

    Bijna elke onderneming werkt wel eens met zzp'ers. Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de actuele wet- en regelgeving op dit gebied. Denk aan wetgeving op het gebied van beloning, arboregels en de zorgplicht. Daarnaast is de kwalificatie van de arbeidsrelatie een heet hangijzer. Alle ontwikkelingen rondom schijnzelfstandigheid en de beoordeling daarvan leest u in de toolbox Snel aan de slag met de  ontwikkelingen rond schijnzelfstandigheid.

    Elke titel in de interactieve inhoudsopgave bevat de link naar het betreffende onderdeel op Rendement Online. Deze inhoudsopgave is ook te gebruiken als checklist: u kunt items afvinken als u wilt bijhouden welke onderdelen u heeft afgerond.                    

  • 2

    Een zzp'er inhuren

    Hoe vinden opdrachtgevers de juiste zzp'er?

    Verdiepingsartikel Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 09-10-2023

    Nederland kent ruim 1,2 miljoen zzp’ers. Toch kan het voor opdrachtgevers lastig zijn om de juiste zzp’er te vinden voor een klus. Hoe kunnen ze dat het beste aanpakken en waar moeten ze op letten?


    De regels voor het inhuren van een zzp’er

    Tool Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 29-02-2024

    Gebruik deze checklist om te bepalen of een werkende in uw organisatie als werknemer of zelfstandige moet worden aangemerkt.


    Snel aan de slag met de ontwikkelingen rond schijnzelfstandigheid

    Toolbox Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 16-12-2024

    Per 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer volledig handhaven op schijnzelfstandigheid. Maar wat is dat eigenlijk, en hoe kunt u voorkomen dat u met schijnzelfstandigen werkt? Deze toolbox legt uit waar u op moet letten en wat een zzp'er tot een echte zelfstandige maakt. U vindt hier de laatste ontwikkelingen rondom dit veelbesproken onderwerp.


    Kunnen we een werknemer als zzp'er verder laten werken?

    Vraag & Antwoord Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 06-01-2025

    We hebben een werknemer waar we zeer tevreden over zijn. Hij wil alleen geen arbeidsovereenkomst meer, maar als zzp'er voor ons aan de slag. Kunnen wij een werknemer na twee tijdelijke arbeidscontracten weer dezelfde werkzaamheden laten uit laten voeren, maar dan als zzp'er? 


    Ex-werknemer via ‘startperiode’ aan de slag als zzp’er

    Nieuws Werkloosheidswet (WW) Publicatiedatum: 01-02-2024

    De zogenoemde ‘startperiode’ van UWV moet het voor mensen in de Werkloosheidswet (WW) makkelijker maken om als zzp’er aan de slag te gaan. Soms speelt de ex-werkgever hierin een rol. De regeling is op een tweetal punten gewijzigd.


    Wie is aansprakelijk bij inhuren van een zzp'er?

    Vraag & Antwoord Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 30-09-2022

    Ik ben van plan om voor een flinke klus die wel een jaar duurt een zzp’er in te huren. Maar kan ik met aansprakelijkheid te maken krijgen bij het inhuren van deze persoon?  


    Mag een opdrachtovereenkomst tussentijds beeindigd worden?

    Vraag & Antwoord Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 15-05-2024

    Ik overweeg een overeenkomst van opdracht aan te gaan met een zzp’er. Mag ik die overeenkomst tussentijds beëindigen als de samenwerking niet bevalt?


  • 3

    Fiscale en administratieve regels voor werken met zzp'ers

    De plannen voor zelfstandigen uit het Regeerakkoord 2021-2025

    Verdiepingsartikel Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 31-01-2023

    In het Regeerakkoord 2021-2025 is opgenomen dat zelfstandigen in deze kabinetsperiode op meer helderheid en zekerheid kunnen rekenen. Zo wil het kabinet schijnzelfstandigheid tegengaan en komt er een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor alle zzp’ers.


    Moeten we een kopie van het ID-bewijs van zzp’ers bewaren?

    Vraag & Antwoord Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 15-05-2024

    Is het verplicht om een kopie van het identiteitsbewijs van een zzp’er in onze personeelsadministratie te bewaren of overtreden we dan juist de privacyregels?


    Jaarlijkse opgaaf uitbetaalde bedragen aan derden (UBD)

    Tool Contact met de Belastingdienst Publicatiedatum: 26-09-2024

    Als uw onderneming betalingen doet aan niet-werknemers die geen bedrijf hebben, moet u deze na afloop van het jaar melden bij de belastingen


    De regels voor het melden van uitbetaalde bedragen aan derden

    Verdiepingsartikel Loonadministratie Publicatiedatum: 12-08-2024

    Als u bepaalde werkzaamheden of diensten tegen betaling heeft uitbesteed, moet u aan de Belastingdienst doorgeven welke bedragen uw onderneming hiervoor heeft uitbetaald. De wijze waarop u dit moet doen, is veranderd sinds 2023. Zo heeft u nu een renseigneringsverplichting. Waar moet u op letten bij het doorgeven van de gegevens?


  • 4

    In hoeverre zijn zzp'ers net als werknemers te behandelen?

    Mogen we een zzp’er een leaseauto ter beschikking stellen?

    Vraag & Antwoord Auto van de zaak Publicatiedatum: 08-07-2023

    Wij willen een zzp’er een leaseauto (en tankpas) ter beschikking stellen waarmee hij ook privé mag rijden. Mag dit? Aan welke regels moeten we voldoen?


    Arbeidskrachten met bijzondere positie

    Infographic Arbeidsovereenkomst Publicatiedatum: 09-01-2025

    Binnen een organisatie kunnen verschillende soorten arbeidskrachten werken. De meest voorkomende variant is de werknemer met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd, voor een vast aantal uren (de vaste werknemer). Er zijn ook arbeidskrachten die juridisch gezien een andere status hebben. Voor hen gelden in sommige situaties dus ook andere regels of aandachtspunten.


    Voor wie geldt de Arbeidstijdenwet wel en niet?

    Vraag & Antwoord Arbeidstijden Publicatiedatum: 07-11-2023

    In onze organisatie werken niet alleen eigen werknemers, maar ook uitzendkrachten en een aantal zzp'ers. Vallen zij ook onder de regels van de Arbeidstijdenwet voor werktijden, rusttijden en pauzetijden?


    Bied ook bijzondere medewerkers arbozorg

    Verdiepingsartikel Arbeidsomstandigheden Publicatiedatum: 19-08-2024

    De werkgever heeft niet alleen de wettelijke plicht zijn eigen werknemers te beschermen tegen gezondheidsschade door het werk. Ook werkenden die niet in loondienst zijn, maar die wel werkzaamheden voor uw organisatie verrichten, hebben recht op gezonde en veilige arbeidsomstandigheden. Wie zijn deze bijzondere groepen voor wie de werkgever ook moet zorgen?


    Flexwerkers en de RI&E: wat moet u ermee?

    Verdiepingsartikel Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) Publicatiedatum: 24-11-2023

    Iedere werkgever is verplicht om een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op te stellen. Daarin staan de risico’s waaraan werknemers blootgesteld worden tijdens hun werk. Maar hoe zit het met flexwerkers? In uw organisatie werken misschien ook uitzendkrachten, gedetacheerden, zzp’ers, enzovoorts. Zorg ervoor dat u bij het opstellen van uw RI&E uw flexibele schil niet vergeet.


  • 5

    Wat moeten zzp'ers zelf regelen?

    Zzp’er gebruikt nog steeds Excel voor boekhouding

    Nieuws Boekhouden Publicatiedatum: 29-10-2024

    Ondanks het grote aanbod van online boekhoudprogramma’s is het rekenbladprogramma Microsoft Excel nog steeds ongekend populair onder zzp’ers voor het bijhouden van financiën. Dit blijkt uit onderzoek van Boekhouder.nl.


    Zzp'er met één opdrachtgever kan fiscaal risico lopen

    Nieuws Inkomstenbelasting (IB) Publicatiedatum: 30-04-2024

    Een aanzienlijk deel van de zzp'ers leunt op één opdrachtgever, zo blijkt uit onderzoek. Dat kan niet alleen penibel worden als die ene opdrachtgever er de brui aan geeft, maar kan er ook toe leiden dat de ondernemer aftrekposten in de inkomstenbelasting misloopt.


    Conceptvoorstel voor verplichte aov voor zzp'ers gepubliceerd

    Nieuws Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 13-06-2024

    Op internetconsultatie.nl is het conceptvoorstel voor de Wet basisverzekering arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen (BAZ) gepubliceerd. Het wetsvoorstel verplicht zzp’ers om een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) te hebben.


    Wat zijn de mogelijkheden voor pensioenopbouw voor zzp’ers?

    Vraag & Antwoord Werken met zzp'ers Publicatiedatum: 04-12-2024

    Kunt u mij als zzp’er aangeven wat de mogelijkheden zijn voor pensioenopbouw?


    Wat brengt het nieuwe pensioenstelsel zzp’ers en dga’s?

    Vraag & Antwoord Wet toekomst pensioenen Publicatiedatum: 08-09-2023

    Op 1 juli 2023 is de Wet toekomst pensioenen in werking getreden. Wat merken zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) en directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) van de invoering van het nieuwe pensioenstelsel?


    Waarmee moeten zzp’ers rekening houden bij een hypotheekaanvraag?

    Vraag & Antwoord Hypotheek en eigen woning Publicatiedatum: 14-09-2021

    Ik wil een huis gaan kopen als zzp’er. De hypotheekverstrekkers stellen echter andere eisen voor het verstrekken van een hypotheek aan een zzp’er dan een werknemer. Aan welke (andere) eis(en) moet ik voldoen?


  • 6

    Meer informatie

    Werken met flexwerkers en zzp'ers

    Training 1 bijeenkomst (2 dagdelen)

    Wanneer mag werk gedaan worden door een werknemer en wanneer door een zelfstandige? In veel gevallen is dat helder, maar niet altijd. Er kan sprake zijn van (gedwongen) schijnzelfstandigheid of van oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden tussen werkenden onderling en tussen werkgevers.

    Door de verschillen tussen contractvormen te verkleinen (gelijker speelveld), door het versterken en verbeteren van de handhaving door de Belastingdienst (afschaffen van het handhavingsmoratorium per 1 januari 2025) en door de regels te verduidelijken met het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) wil het kabinet deze problemen oplossen. Er is voor gekozen om geen overgangsrecht op te nemen. Hieruit volgt dat er sprake is van onmiddellijke werking. Tijdens de training Werken met flexwerkers en zzp'ers hoort u wat er allemaal gaat veranderen.


    De DBA Code

    Boek Juli 2024

    De Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden is bedoeld om meer duidelijkheid te scheppen over de arbeidsrelatie tussen werkgevende en werknemende (dienstbetrekking of zelfstandige). De afgelopen jaren is er veel discussie geweest over de inhoudingsplicht voor loonheffingen, vooral vanwege de complexe kwalificatie van arbeidsrelaties. Dit is een belangrijke kwestie, gezien het sterk toegenomen aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers).

    Dit boek behandelt de Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelaties), de overgang van VAR naar Wet DBA en de hervorming van de arbeidsmarkt, met een historisch perspectief en een praktisch stappenplan voor werkgevenden.