Aangescherpte regels voor uitkering bonus

Onlangs maakte staatssecretaris Wiebes van Financiën bekend dat er strengere regels komen voor het uitkeren van een bonus onder de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR). Hiermee wil hij voorkomen dat ondernemingen de vrije ruimte van de WKR misbruiken.

23 oktober 2014 | Door redactie

De WKR heeft tot een aantal Kamervragen geleid. Eén van de vragen ging over het onbelast uitkeren van een bonus door gebruik te maken van de vrije ruimte van de WKR. Bij de Belastingdienst zijn namelijk een aantal aanvragen binnengekomen van ondernemingen die de vrije ruimte van de WKR willen gebruiken om onbelast een bonus te kunnen uitkeren aan directieleden. Uit de reactie van staatssecretaris Wiebes blijkt dat de fiscus de aanvraag van uw onderneming om de vrije ruimte van de WKR te gebruiken voor de uitkering van een bonus, zal afwijzen. 

Gebruikelijkheidscriterium zal een rol gaan spelen

De strengere  regelgeving zal waarschijnlijk uitgaan van een verscherpt gebruikelijkheidscriterium. Dit betekent dat de Belastingdienst toetst of de vergoeding niet te ver afwijkt van dat wat in de branche van uw onderneming gebruikelijk is.

Dringende vragen over de WKR?

MKB AdviesdeskHeeft u vragen over de WKR, dan kunt u deze als Premium-abonnee ook gratis stellen aan de experts van MKB Adviesdesk. U krijgt gegarandeerd antwoord binnen vijf werkdagen. Wacht niet langer en stel uw vraag!