Benut uw organisatie de vrije ruimte optimaal?

7 oktober 2015 | Door redactie

Veel werkgevers gebruiken hun vrije ruimte van 1,2% van de fiscale loonsom niet optimaal. Ze willen voorkomen dat ze 80% eindheffing moeten betalen doordat ze te veel vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers onbelast laten.

Werkgevers met meer dan tien werknemers blijken maar liefst een half miljard van het budget uit de werkkostenregeling (WKR) niet te gebruiken. Per organisatie gaat het om 14% tot 18% van de vrije ruimte. Dat blijkt uit het Nationaal Werkkostenregeling Onderzoek (pdf) in opdracht van adviesbureau FiscFree. Onder de WKR kan uw organisatie grotendeels zelf bepalen welke vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers u wilt aanwijzen als eindheffingsloon en onderbrengen in de vrije ruimte.

Voorzichtig zijn heeft ook nadelen

Het is niet vreemd dat organisaties voorzichtig zijn bij het onderbrengen van vergoedingen en verstrekkingen in de vrije ruimte. Bij overschrijding van de vrije ruimte betalen zij immers 80% eindheffing over het meerdere. Toch is te voorzichtig zijn ook niet per se handig: het is zonde als uw onderneming een vergoeding of verstrekking tot het loon van de werknemer rekent en er dus werkgeverslasten over moet betalen, terwijl u deze ook voor alle partijen onbelast had kunnen uitdelen. 

Toets uw vrije ruimte en benut ongebruikt budget

Weet u zeker dat u de vrije ruimte van uw onderneming optimaal benut? Om daar achter te komen, moet u allereerst bepalen hoe groot de vrije ruimte precies is (tool). Daarna kunt u achter de schermen toetsen of u nog ruimte over heeft. Dat kan volgens verschillende methodes (tools). Blijkt uit de berekening dat u nog niet de volledige vrije ruimte benut, bekijk dan goed of u in de laatste maanden van dit jaar nog vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers gepland heeft die u kunt onderbrengen in de vrije ruimte.